- En buket af IT-initiativer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Forskningsministeriets hjemmeside er det muligt at hente interessant læsning om fremtidens Danmark. Det, der i dag er beskrevet som et science fiction-samfund, vil om få år være en realitet.

Følgende små uddrag er plukket fra Forskningsministeriets hjemmeside www.fsk.dk. Her har forskningsminister Birte Weiss netop offentliggjort et projekt kaldet 'en buket af IT-initiativer'.

Danmark er med hastige skridt på vej ind i netværkssamfundet. Med denne udvikling følger nye muligheder, nye måder at organisere arbejdet på og en ny økonomi. Den såkaldt nye økonomi forventes blandt andet at resultere i store besparelser i det offentlige. IT vil i kraft af Internettet nemlig give borgeren lettere adgang til information om og kontakt til det offentlige. Servicen er 'døgnåben', og det er lige meget, hvor du er i verden, så kan du få adgang til netop dine personlige data. Dette giver naturligvis store besparelser på dobbeltarbejde, der er forbundet med indberetninger til det offentlige.

Desuden skal den almindelige borger let kunne se, hvilke offentlige institutioner der leverer hvilket serviceniveau. Det skærper konkurrencen mellem de offentlige institutioner om at levere den bedst mulige service til den lavest mulige pris. I første omgang vil der blive udarbejdet brugerinformation på førskoleområdet, skoleområdet og gymnasie- og HF-området.

Til dette skal der nok være en del skoleledere rundt om i det ganske land, der får ekstra sved på panden. I øvrigt kan man med rette følge det gamle ordsprog til dørs: 'når det regner på præsten... skal der undervises mere?'. Generelt føler man sig forblændet, når man læser disse initiativer. Ikke fordi der mangler substans eller teknisk grundlag, men fordi der stilles urealistiske forventninger til, at 'den almindelige borger' uden videre absorberer ny teknologi. Det gør ikke noget at stille store forventninger, men det er grundlæggende det samme som, at bare fordi man har adgang til sin egen selvangivelse, er det ikke sikkert, man kan udfylde den. Det er jo indlysende (for de fleste), at 'dem oppe på kommunen' faktisk besidder kompetencer, vi andre ikke ville være foruden. Disse kompetencer er jeg meget spændt på at se formidlet per Internet. For hvis det kan lade sig gøre, må der være tale om en ny revolutionerende metode, der måske lidt længere ude i fremtiden vil kunne afskaffe det voksende behov for 'hjælp, jeg har fået musik'-kurser.