Debat
0   134

Faglig fordummelse

Undervisningsminister Margrethe Vestager har her i oktober gjort et behjertet forsøg på at afværge bare lidt af den sønderlemmende kritik, der er haglet ned over den faglige fordummelse, der med uafvendelig sikkerhed siver ud fra folkeskolen.

Denne gang er det de matematikkundskaber, der altså ikke forefindes, resten af uddannelsessektoren har sat fokus på. Og så ulykkeligt er det tilsyneladende, at der, hvor man nidkært holder sig ministeriets vejledende læseplaner mest bogstaveligt efterrettelig, er videnstomheden størst. Der er ellers tale om nogle hinsides al fornuft avancerede, voksent progressive bestemmelser. Eksempelvis om at den enkelte elev i 1. til 3. klasse skal have mulighed for at udvikle egne beregningsmetoder. Og blandt andet her mister matematikundervisningen ligesom så megen anden ministeriel læseplansinspireret undervisning totalt jordforbindelsen. Men sjovt og vildt utopisk lyder dette udslag af vildt dødbringende pædagogisk dilettanteri, der nu er ved at sænke Danmark ned i den faglige uvidenheds mørke. Og så må ministeren forsøge at snakke problemet ihjel, når selve fordummelsens lovgrundlag for alt i verden ikke må antastes. Ministeren haler en undtagelsesbestemmelse frem. Læreren kan bare undervise på en måde, som de synes er bedst, og bruge standardiserede regneopstillinger, der ellers kun var beregnet på de matematisk svage. Den gamle, kridtstøvede, tavledocerende lærer må her i nødens stund holde for. Det er ham og hans velgennemprøvede metoder, der skal redde situationen for folkeskolelovens totale afmægtighed. Og det har det taget syv år at finde ud af. Og hvis han så bruger den lovbefalede floskel om undervisningsdifferentiering, så kan han samtidig videreføre tragedien for de elever, der fortsat selv må udvikle deres regneregler.

Artiklen fortsætter under banneret

Vagn Madsen

Brønderslev


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ