Pas på dit personnummer

Lærer klager over, at papirer med hans cpr-nummer bliver lagt i åbne skråhylder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et cpr-nummer er en fortrolig oplysning. Derfor er det problematisk, hvis man på skoler lader papirer med læreres personnumre være offentligt tilgængelige'.

Sådan lyder kommentaren fra ekspert i forvaltningsret, afdelingsleder Oluf Jørgensen, Danmarks Journalisthøjskole.

En lærer ved Sankt Klemensskole i Odense har klaget til skolens ledelse over, at papirer med hans cpr-nummer bliver lagt i åbne skråhylder, hvor de er frit tilgængelige for andre lærere og for elever.

Læreren, Lars Kristensen, peger på, at personnumre i mange sammenhænge giver adgang til personlige oplysninger.

'cpr-nummeret er en del af min identitet, og jeg accepterer ikke, at det er frit tilgængeligt. Ved hjælp af en persons cpr-nummer kan man få adgang til mange private oplysninger. Derfor er der al mulig grund til at værne om det', siger han.

'Jeg forstår godt lærerens reaktion. Det er for sløset, hvis man distribue-rer papirer med personnumre på den måde. I den nye cpr-lov står der, at cpr-numre er fortrolige, og at de for eksempel ikke må kunne læses på breve med ruder eller andre forsendelser. I det nævnte tilfælde må man betragte de omtalte papirer som en forsendelse. Man handler derfor på kanten af loven', siger Oluf Jørgensen.

Viceskoleinspektør Nini Hermansen, Sankt Klemensskole, kan godt sætte sig ind i, at man vil holde cpr-nummeret tæt ind til kroppen, men Lars Kristensen står ene med sin kritik, og hun mener, at den burde rettes et andet sted hen.

'I perioder har jeg streget hans nummer over med en sort tusch, men det er ikke altid, det bliver husket. Det var nemmere, hvis Kommunedata ændrede de formularer over møde- og aktivitetsplaner, der er en del af KMDMatrix. Jeg har tidligere kontaktet Kommunedata og foreslået cpr-numre fjernet, men det gav ikke resultat', siger hun.

Skolens ansvar

Hos Kommunedata er man ret uforstående over for sagen, og man husker ikke henvendelsen fra Odense.

'Det er skolens ansvar, hvordan man behandler de oplysninger, der hentes ud af Matrix. Vil man have en formular ændret, kan man rette henvendelse til os igen. Den vil så blive taget op i en fokuskundegruppe, når der skal foretages ændringer, men jeg vil gætte på, at dette ønske vil have en lav prioritet. Det har mange fordele, at personnumrene er med', siger produktmarkedschef Lars Viuf, Kommunedata.

Datatilsynet udsendte i juli i år en vejledning til dataloven, hvor det slås fast, at cpr-numre ikke i sig selv må give adgang til oplysninger. Både hos myndigheder og hos private virksomheder skal der opfyldes et adgangskrav mere. Det være sig en særlig kode eller noget andet, der sikrer, at det er den rigtige person, der får oplysningerne.

Reglen overholdes ikke.

Lars Kristensen har prøvet at ringe forskellige steder hen for at finde ud af, hvad der skal til for at få private oplysninger udleveret. Odense Kommunes lønningskontor gav ham hans trækprocent, skattekontoret fortalte, hvad han havde betalt i skat i 1999, i pengeinstituttet fik han sin saldo oplyst, og i Sygekassen Danmark fik han alt at vide om sit medlemskab.

'Man kræver ikke andet end cpr-nummeret, selvom det er i strid med loven. Det mindste, man kunne gøre, var at ringe tilbage, så telefonnummeret kunne tjekkes. Min rundringning har bekræftet, hvor vigtigt det er at beskytte sit personnummer', siger Lars Kristensen.

Jan Kaare er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS