Ledere ændrer kurs

Danmarks Skolelederforening ønsker fremover kun at forhandle for egne medlemmer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For to år siden forlangte formanden for Danmarks Skolelederforening, Hans Martin Jepsen, at få forhandlingsret for samtlige skoleledere i folkeskolen. I dag nøjes man med at bede Kommunernes Landsforening, KL, om lov til at forhandle løn for Skolelederforeningens egne medlemmer.

'Det er rigtigt, at vi har ændret politik. Vi har valgt at sige, at en skoleleder skal og bør forhandle sin egen løn lokalt', siger Hans Martin Jepsen, der går af på foreningens repræsentantskabsmøde i denne uge.

Hvis Skolelederforeningen fik ret til at forhandle, ville det betyde to overenskomster på området, da Danmarks Lærerforening fortsat har forhandlingsretten, og den situation afviste Hans Martin Jepsen i sin årsberetning i 1998. Dengang konkluderede han, at det ville give for mange problemer med to overenskomster.

Hans Martin Jepsen ønsker ikke at forklare Folkeskolen, hvorfor det ikke skulle være tilfældet i dag.

'Jeg vil ikke fanges i et tankespind. Vi har ændret politik fra at ville have forhandlingsret for alle til kun at forlange det for vores egne medlemmer. Men vi vil naturligvis arbejde for at få så mange medlemmer som muligt, så vi får forhandlingsretten for alle', siger Hans Martin Jepsen.

Hans Martin Jepsen har tidligere truet med at gå til domstolene, hvis ikke KL giver sig, men han har retspraksis imod sig. I juni afviste Østre Landsret et krav fra Søværnets Konstabelforening om at få forhandlingsret for konstablerne i søværnet, selv om foreningen repræsenterer langt de fleste af dem. De tre dommere lagde vægt på, at Finansministeriet har en saglig interesse i at have så få overenskomster som muligt. Desuden repræsenterer Centralforeningen for Stampersonel med knap 350 medlemmer ud af godt 1.600 mulige stadig 'et ikke uvæsentligt antal konstabler inden for søværnet'. Læs flere udtalelser om forhandlingsretten på www.folkeskolen.dk.-Henrik Stanek er freelancejournalist