Debat

Tyske lønforhold efterlyses

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen nummer 36 bragte i sin serie om skolerne i diverse EU-lande også en reportage fra Tyskland. Her fortælles blandt andet om en tysk aleneboende lærer på 58 år, som efter skat får udbetalt cirka 20.000 kroner om måneden. Hertil kommer, at hun får en ekstraløn op til jul

Ganske vist skal hun undervise i 28 timer per uge og skal redegøre uge for uge for, hvad hun har lavet. Men det skal danske lærere jo også - stort set. Og hvor mange har ikke oplevet at få flere undervisningstimer efter den sidste overenskomst?

Min sidste udbetalte løn var på små 13.000 kroner (57 år). Så man må sige, at der er langt op til en tysk lærer.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hvad har den tyske lærerforening gjort, siden lærerne der er så velaflagte? Og kunne DLF lære noget af det? Hvis man kan i Tyskland, kan man vel også her?

Lærerjobbet er vel lige vigtigt i begge lande?

Karl Heinz Mortag

Århus

Svar

Som det fremgår af artikelserien i Folkeskolen nummer 36 og 37 er såvel de pædagogiske som de ansættelsesmæssige forhold meget forskellige i EU. Derfor kan det være svært direkte at overføre og sammenligne enkeltforhold mellem landene. Du sammenligner din løn efter skat med lønnen for en konkret lærer i delstaten Hamborg. Mange faktorer spiller ind, når man foretager en sådan sammenligning. Mange offentlige ydelser, som dækkes via skatten i Danmark, dækkes via forsikringssystemet og brugerbetaling i andre lande. Det offentlige serviceniveau er forskelligt fra land til land, og prioriteringen af opgaverne er heller ikke ens. Her spiller en lang række traditioner og politiske forhold ind. Forskellige erhvervsgruppers lønniveau er ofte meget forskellige fra land til land. Også dette bygger ofte på en lang årrække af traditioner og privilegier.

Stig Andersen

næstformand for DLF