Debat
0   161

Respekten skal tilbage

Steen Larsen skriver i Folkeskolen nummer 36, år 2000, om en dør, der ligger i en skolegård et sted i Danmark før skolestart 2000/2001. På skolen er der møde/pædagogisk dag blandt lærerne i kommunen om værdier - tolerance er nøgleordet.

Det er et flot og filosofisk skrevet indlæg, og jeg tænker ligesom Steen: 'Hvor fører den dør mon hen?

Artiklen fortsætter under banneret

Men jeg tænker også på, hvor mange forskellige døre vi lærere går ud og ind ad. Hvor mange døre der er gamle, nye, knirker i hængslerne, er automatiske, skydedøre, foldedøre, svingdøre, døre, der bliver åbnet, lukket, smækket i, er på klem, er brede, høje, smalle . . .

Jeg tror ikke, at der er et erhverv i Danmark, der bliver præsenteret for så mange døre, som vi lærere gør, men jeg har aldrig mødt en dør med ordet tolerance på, medmindre det var døren ind til en kollega (eller min mor).

Vi skal alle være tolerante, men ikke for enhver pris. Vi er et erhverv, der kommer i alle afkroge af vores samfund - på godt og ondt. Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal tolerere alt. Det, der er i mine tanker lige nu, er Vollsmose - jeg har virkelig ondt af mine kolleger på min fødeø, og jeg frygter for vores fælles fremtid som lærere. Som en grotesk kontrast har jeg lige hørt på en lærer med et andet problem i et 'Projekt Folkeskolen 2000'-foredrag. Vedkommende var nødt til at udarbejde en handlingsplan for en elev, der ikke kunne huske at putte sin madkasse ned i sin taske efter endt spisning - projektet endte lykkeligt - der var ikke et øje tørt i salen.

Hvor er vores fælles fokus henne?

Jeg ville ønske, at ordet tolerance blev skiftet ud med ordet respekt - menneskelig respekt!

Vi lærere har brug for at få respekten for vores erhverv og os selv tilbage - vi skal ikke tolerere hvad som helst.

For at opnå dette bliver vi, der lever i et godt skolemiljø uden de store problemer (glemte madkasser og håndklæder til idræt, papir, der ikke rammer papirkurven og så videre) nødt til at hjælpe vores andre kolleger med at smække med døren og sige: 'Selvom begreberne lærer og menneske er to modstridende ord i manges øjne/ører, så er vi en slags mennesker, og sådan skal vi behandles - med menneskelig respekt! Og vi åbner ikke døren igen, før dette er en realitet'.

Claus Bo Hansen

Tønder


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ