Tomater uden gener

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gener er farlige. Det tror 66 procent nordmænd i hvert fald ifølge en undersøgelse, som professor Svein Sjøberg fra universitetet i Oslo refererede til på konferencen 'Naturfag både for nørder og nølere'.

Nordmændene var ellers dem, der klarede den internationale test bedst. Alligevel mente et stort flertal af dem ikke, at der er gener i tomater. For gener findes kun i gen-mad.

Svein Sjøberg talte blandt andet om den reelle fare for 'videnskabelig analfabetisme'.

Samme undersøgelse viste, at halvdelen af alle voksne amerikanere - og kun 15 procent nordmænd - tror, at dinosaurer og mennesker har levet sammen på jorden. Også kaldet 'Flintstone-effekten'.

De fleste norske 12-årige tror, at atomer betyder bomber eller farlig stråling. Kun 18 procent siger, at atomer er 'bitte små dele'.

Svein Sjøberg kom også med interessante citater fra fagbøger til naturfagene. For eksempel citerede han et norsk undervisningsmateriale for 'kemiske stoffer hører ikke til i naturen. De er lavet af mennesker på kunstig vis'.

'Problemet er, at meget undervisningsmateriale er skrevet af folk uden viden på området. Bagefter bliver bøgerne godkendt af folk uden faglig viden på området, og så har vi problemet', sagde Svein Sjøberg.

hela

Powered by Labrador CMS