Blog
0   20

EI-kongres i Bangkok

Abonner på nyt om EI Verdenskongres 2019, Bangkok i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvorfor mødes lærerorganisationer fra hele verden i disse dage i Bangkok?

I disse dage er der kongres i Education International i Bangkok.

Danmarks Lærerforening er medlem af Education International (EI), der er den organisation, der repræsenterer lærere fra hele verden i forhold til verdenssamfundet. Lærerorganisationer fra ikke mindre end 171 lande er medlemmer af EI. 

Artiklen fortsætter under banneret

EI er en af de største - om ikke den største - demokratiske organisationer i verden. EI repræsenterer os og lærerne fra alle de andre demokratiske lærerorganisationer over hele verden i forhold til internationale foraer som FN, Verdensbanken, OECD, UNESCO. EI gør en stor indsats for, at lærere i alle lande har mulighed for kunne danne frie og demokratiske fagforeninger - det er alt andet end en selvfølge i mange lande. EI går ind og giver konkret støtte til lærere, der bliver forfulgt, fordi de er fagligt aktive.

 

Mange af de udfordringer, som vi oplever som lærere i Danmark, kan vi genfinde i en stor del af resten af verdenen. Det gælder eksempelvis afprofessionaliseringen af lærerfaget, forringede arbejdsvilkår, store besparelser og flugt fra lærerfaget. New Public Management tankegangen, der har været alt for styrende for udviklingen af det danske uddannelsessystem, er en del af en stærk international dagsorden. Derfor er det også vigtigt, at vi støtter EI’s indsats på globalt niveau. EI kan ikke løse vores udfordringer i Danmark, men EI kan gennem påvirkning af den internationale dagsorden skabe bedre grobund for, at vores indsats lykkes i Danmark.

 

EI er en demokratisk organisation. Det forudsætter, at organisationen har et demokratisk vedtaget grundlag at arbejde ud fra i det daglige. Det er hovedformålet med at holde kongres hvert fjerde år. Kongressen forholder sig også til aktuelle og nye dagsordner. Hvordan kan vi som lærerorganisationer understøtte arbejdet for FN’s verdensmål? Hvilken rolle spiller lærerne og lærernes organisationer i forhold til, at demokratiet på flere måder bliver udfordret i disse år? 

I en meget stærk tale til kongressen sagde Nobelfredsprismodtageren Kailash Satyarthi bl.a.: “Every child should be free to be a child”. I forhold til de kolossale udfordringer verden står overfor i forhold til bæredygtighed, menneskerettigheder og demokrati er god undervisning og dermed lærerne helt afgørende, hvilket Satyarthi understregede flere gange blandt andet med ordene: “Who are in the frontline to fight for justice if not the teachers?”

 

På samme måde understregede generaldirektør i ILO Guy Ryder lærernes helt afgørende rolle i nutidens og i fremtidens udfordringer, og han pointerede, at den samlede fagbevægelse må stå sammen med lærerne om at sikre gode vilkår for underviserne. EI kongresser bliver også brugt til at skabe og styrke vigtige alliancer.

 

Vi bruger også kongressen til at mødes med vore internationale samarbejdspartnere. I går mødtes jeg med den kenyanske lærerorganisation KNUT, som vi har samarbejdet med gennem flere årtier. Det er en stor fornøjelse at opleve, hvordan KNUT i dag er en vigtig faktor i det kenyanske samfund og bidrager til at styrke andre lærerorganisationer i Østafrika. I dag mødtes jeg med lærerorganisationen fra Mongoliet, der er voldsomt presset, fordi regeringen på forskellig måde forsøger at underminere fagforeningernes muligheder i landet. De ønsker hjælp til at styrke organisationen på helt grundlæggende områder som f.ex. at gennemføre en kvalificeret forhandling. EI er også udtryk for, at solidariteten organisationerne imellem bliver udtrykt i konkret handling.

 

Det er altid en stor inspiration at mødes med lærere fra andre lande. I aften mødes jeg dels med en af de amerikanske lærerorganisationer og den mexicanske lærerorganisation til en orientering om situationen for flygtningebørn i grænseområdet, dels med den canadiske lærerorganisation CTF, der forsat er optaget af situationen i Danmark. Vi må aldrig være os selv nok.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)