Det gik ikke uden kollegerne

Skolens lærere læsser af på hinanden, hjælper hinanden og taler højt om problemerne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ring hjem til forældrene og sig, at du ikke vil acceptere den opførsel. Det har jeg gjort mange gange'. Jane Henrichsen, tillidsrepræsentant og lærer med fem års erfaring, giver råd til en af de otte nyansatte kolleger.

'Det der med at man ikke går i gang med at undervise, før der er ro, det går måske i Rungsted - det går ikke her! Du skal aktivt gå ind og skabe ro!', lyder et andet råd fra en af de erfarne.

Det er ikke babyer, boligindretning eller bageopskrifter, der bliver talt om over kaffen og smøgerne ved det store rygerbord på Selsmoseskolens lærerværelse. Den står på uofficiel kollegial supervision i ti-frikvarteret, i spisefrikvarteret og efter skoletid.

En efter en kommer lærerne ind, smider tasken, tænder en cigaret og læsser den seneste times oplevelser af på kollegerne med ganske få ord. En elev, som ellers arbejdede godt op til sommerferien, er blevet helt ustyrlig efter ferien - et par af kollegerne har elevens søskende og kan bekræfte, at det må være hele familien, der har haft nogle oplevelser i ferien, som har sat arbejdet med børnene gevaldigt tilbage. En af de nye lærere, Jette [92]'07Borst, stråler som en lille sol.

'Jeg kan leve højt i dagevis på, hvordan 6. klasse er her i første lektion om torsdagen. De er rene engle, sidder stille, hører efter og får oven i købet lavet noget!', jubler hun.

Galgenhumor ved rygerbordet

Galgenhumoren trives også omkring rygerbordet. Klaus Henningsen skal med 9. klasse til Prag og mener, at eleverne kender så lidt til verden uden for Tåstrupgård, at han passende kan åbne busdøren i Berlin, sige 'Velkommen til Prag' og lukke døren bag eleverne, uden at de ville opdage noget. Kollegerne griner, men erkender samtidig, at mange af skolens elever faktisk ikke bevæger sig ret meget uden for Tåstrupgård. Storcentret City 2 er målet, når familien er på udflugt - København eller for den sags skyld Taastrups egen hovedgade Køgevej kender børnene ikke, før de har været på tur med skolen.

'Nogle gange er det mere hårdt end sjovt, men det altafgørende er, at man samarbejder med nogen, man godt kan lide', mener Birgit Christensen, hvis team på 8. klassen er sammensat efter 'kærlighedsprincippet' - hun er sammen med sin mand Claus Just Nielsen, og de har i fællesskab spurgt Adnan Agacanoglu om at være tredje lærer i teamet.

Jette Borst er klasselærer i en 1. klasse sammen med en helt nyuddannet lærer, halvt-tyrkiske Tuna Öztürk. De er spændte på, hvor mange der dukker op til klassens første forældremøde, for selvom alle har tilmeldt sig, har de hørt fra nogle af kollegerne, at de kan risikere, at mange bliver væk. Men dagen efter mødet er de godt tilfredse.

'Der var kun én elev, der ikke var repræsenteret, og så var der én, hvor det var en storebror, som kom. Men de kom dryssende i løbet af den første time, så en del af dem fik ikke hørt, hvad vi havde at sige om, hvordan vi vil arbejde med klassen', fortæller Tuna Öztürk. 'Det første spørgsmål, jeg fik, var, 'hvorfor skal børnene have kristendom, når vi alle sammen er muslimer'. Men jeg forklarede, at hvis man bor i Danmark, må man, for at forstå hvorfor danskere gør, som de gør, kende til baggrunden for de danske traditioner, og de udspringer altså af kristendommen. Og jeg sagde, at når man har taget et valg og valgt den danske folkeskole, så hører det med. Og der står ikke nogen steder i koranen, at man ikke må studere andre religioner. Og der var tre af fædrene, der støttede mig meget'.

Frikadeller med surt

Man ser næsten ingen muslimske hovedtørklæder i skolegårdene på Selsmoseskolen, og den eneste elev, der er fritaget for kristendomsundervisningen, er ikke muslim, men Jehovas vidne. Og selvom 7. klasses frugtbod sælger toast med kyllingepølse i stedet for skinke, står den på flæskesteg og frikadeller med surt, når boden om onsdagen tilbyder en lun ret til lærerværelset.

'Selvfølgelig skal de lære at røre ved svinekød. Mange af dem kommer til at arbejde i restaurationsbranchen, og masser af forældrene står og smider skinke på pizzaer hver eneste dag', siger klassens lærer Anders Johansen.

Skolens tillidsrepræsentant Jane Henrichsen fremhæver skolen som et sted, hvor der er et godt forhold lærerne imellem, et stort engagement i skoleudvikling og en kæmpe erfaring i teamsamarbejde. De fleste lærere har da også været på skolen i mange år, og det er først og fremmest på grund af stigende elevtal, at den i år har måttet ansætte otte nye lærere.

kara

Powered by Labrador CMS