For få ansøgere til seminarierne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Med det optag, der er på seminarierne nu, kan vi forudse større mangel på lærere, end vores tal hidtil har fortalt os', sagde Jon Kowalzcyk.

På finansloven forudsætter man et optag på 4.800 nye lærerstuderende, men i år begynder der reelt kun godt 4.200. Dertil kommer, at der er et politisk ønske om at få flere unge hurtigere gennem uddannelserne, og det betyder, at systemet foretrækker 'kvote et-ansøgere' frem for mere erfarne folk. (Kvote et er studerende, der optages på baggrund af karaktergennemsnittet ved studentereksamen, i modsætning til kvote to-ansøgere, der også vurderes på grundlag af arbejdskvalifikationer og erfaringer fra andet end uddannelse. Redaktionen).

Som formand for fagligt udvalg foreslog Kowalzcyk, at hovedstyrelsen nedsatte et hurtigtarbejdende udvalg, som skal analysere udviklingen og komme med forslag til, hvordan foreningen skal forholde sig.

Niels Christian Sauer havde svært ved at se, at det kan være en fagforenings opgave at tiltrække unge til uddannelsen. 'Vi kan ikke den ene dag sige, at arbejdsforholdene er utålelige, og så den næste dag sige: 'Kom'', sagde han. Men her var han i klart mindretal.

'Vi skal selvfølgelig fortælle, hvad vi mener om læreruddannelsen, og vi skal melde klart ud, hvad det er for en folkeskole, vi arbejder for. Det er bestemt ikke i modsætning til at fortælle unge mennesker om de kvaliteter, der ligger i uddannelsen og i arbejdet som lærer', svarede Jon Kowalzcyk.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af fem personer: én repræsentant fra hver af de tre faste udvalg, de lærerstuderendes formand og endnu en studerende.

Powered by Labrador CMS