Til i Frederiksværk

Elevdyst i de olympiske discipliner fægtning, windsurfing og trillebørskørsel

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad kan gøre en mor eller far stoltere end at se sit afkom deltage i åbningsceremonien til De Olympiske Lege (OL)?

Den mulighed fik alle forældre til skolebørn i Frederiksværk Kommune i sidste uge. Den olympiske ild blev tændt, borgmesteren holdt tale, og der var professionel opvisning, så der blev skrevet mange autografer den dag. De 2.300 børn var klædt på i de olympiske farver og dannede under stor disciplin de fem ringe. Så mange børn, der (næsten) alle sammen kunne sidde stille og bøje sig fremover på en gang, var et storslået syn.

Nordsjællands svar på Sydney dystede i 38 discipliner. Eleverne fra kommunens seks skoler har hele ugen bevæget sig rundt for at lære showdance, brydning, kajakroning og meget andet. Og som i Sydney uddeltes der guld, sølv og bronzemedaljer til de triumferende vindere.

Projektet har været længe undervejs. Det er fire år siden, at tre idrætsentusiaster, Jens Liljensøe, konsulent for pædagogisk udvikling, Eva Haahr, skoleleder på Magleblikskolen, og Yvonne Kristiansen, lærer på Enghaveskolen, fik den vilde tanke at arrangere et OL for alle børnene i kommunen.

'Vi havde siddet og snakket om, at faget idræt havde fået en utrolig lav status i folkeskolen, og at fålærerprincippet gjorde, at de, der underviste i idræt, ofte ikke var uddannet til det. Da vi snakkede om, hvordan vi kunne styrke faget, kunne vi pludselig se ringene for os', fortæller Yvonne Kristiansen.

De tre skabte sammen med endnu en idrætslærer, Bo Rasmussen, et idrætsråd i kommunen, og så gik arbejdet i gang. Rådet arrangerede kurser for lærere, der underviser i idræt, og arbejdede på at få gjort idrætten mere synlig og anerkendt i kommunens skoler. Men hele tiden lå ideen om et OL i baghovedet, og i starten af skoleåret 1999 gik de for alvor i gang.

De fire lærere har været hovedmotorerne, men lærerne fra kommunens seks skoler har også lagt et kæmpe arbejde i projektet, og 23 forskellige sportsklubber har været inddraget som hjælpere. Elevrådene er blevet spurgt om, hvilke aktiviteter de kunne tænke sig.

'Ingen forslag var for vilde. Det handlede kun om, at vi skulle kunne realisere det. Alle discipliner er kommet fra elevernes ønsker, og der er ikke nogen, der er kommet til at lave noget, de ikke selv har valgt', fortæller Bo Rasmussen.

Der har da også været meget få sure miner hos eleverne i løbet af ugen. Kristine fra 9. klasse siger:

'I starten troede jeg, at det ville blive kedeligt, men det er jo meget sjovere end en almindelig idrætsdag, fordi man møder nogle fra andre skoler, som man ellers ikke snakker med'.

Netop det med at lære andre at kende har da også været et af idrætsrådets mål, fortæller Eva Haahr. Hun mener, at de store elever har godt af at prøve at være alene med nye mennesker, ligesom hun ser det som en sund udfordring, at de store selv har skullet transportere sig fra den ene aktivitet til den anden i kommunen.

De fire lærere er ikke et øjeblik i tvivl om, at ugen har været al sliddet værd.

'Det har givet elever og lærere en masse både socialt og kropsligt. Vi har set glade børn i denne uge, og glade børn lærer bedre', siger Jens Liljensøe.

De 38 discipliner

Karate, optimistjolle, rulleskøjtehockey, fægtning, roning, træklatring, aerobic, pigefodbold, petanque, bueskydning, softball, rugby, småbold, windsurfing, showdance, orienteringsløb, ridning, golf, mountainbike, håndbold, ultimate, Arresø rundt, brydning, kajak, klatretårn, slagbold, Magda-fjordsejlads, hiphop, kano, skydning, springgymnastik, duathlon, sportsfiskeri, bordtennis, boksning, kricket, dart, squaredance.

Powered by Labrador CMS