Debat
0   141

Tid til indholdsdiskussion

Pædagogisk fundamentalistisk samtale er tidsspilde - for aktørerne og for tilhørerne. Hvis den ene fundamentalist omtaler manglende færdigheder, svarer den anden, at så kan eleverne noget andet og mere. Hvis den anden forlanger niveaudeling, siger den første, at undervisningsdifferentiering løser problemet. Ingen af parterne optræder i undervisningssammenhænge, og samme praktikere tier i diskussionen. Pædagogisk stepdans i angstfyldt udgave, fælles om at rumme betonstandpunkter og føre såkaldte beviser for den himmelske tilstand på undervisningsområdet ved at henvise til undersøgelser og tiden, der ligger tyve år bag os. Her ønskes tydeligvis ingen opdatering, for vi har eller havde jo verdens bedste skole!

Undervisningsministeren har fået øje på stepdansen i samme takt og lader nu forstå, at tiden er kommet til nærmere undersøgelse af, hvordan det egentlig står til med det faglige indhold. Signalerne kommer fra hele det videregående uddannelsessystem, der har registreret et fald i basisviden og virkelig kunnen på nødvendige jordnære områder, og stereotype gentagelser om, at eleverne bare kan noget andet og mere, synes malplacerede og fundamentalistiske i deres indhold.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi må i gang med en frugtbar diskussion om, hvad det er for et fagligt indhold, eleverne skal udstyres med, og hvis den nuværende skole ikke lever op til dette, hvilke organisatoriske ændringer skal der så indføres. Hvor tilfældigt udviklingen går, er brugen af pc'en som pædagogisk hjælpemiddel et godt bud på. Svenske undersøgelser viser, at børn ikke bliver dygtigere, fordi de har pc i undervisninigen, måske på grund af manglende undervisningsprogrammer, eller er hele pc-området ikke så lidt overvurderet iforhold til traditionel pædagogisk indsats på læringsområdet?

Selvtilfredsheden og utilnærmeligheden kendetegner den fundamentalistiske pædagog. Han vil ikke anfægtes i sine pædagogiske værdier uanset registreret faldende faglighed eller opgive tanken om en renæssance for datidens skole. Vi har ikke tid til at vente på nogen af dem. Sæt gang i indholdsdiskussionen.

Torben Thomsen

Aars


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ