Ramt forbi

Vi er seriøse, siger analyseinstitut, men professor fastholder kritik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Der er grund til at holde analyseinstitutter og marketingfirmaer i ørerne. Men man går galt i byen, når man stiller de samme krav til dagligdags meningsmålinger som til videnskabelige undersøgelser', siger direktør, cand.polit. Jørn Thulstrup som svar på den kritik, professor Søren Risbjerg Thomsen rettede mod meningsmålinger i Folkeskolennummer 35.

Jørn Thulstrups virksomhed, Institut for Konjunktur-Analyse, stod bag en af de meningsmålinger om folkeskolen, som Søren Risbjerg kaldte 'skrækeksempler'.

'Det er ikke fair. Vi har tegnet et uddybende og realistisk billede af forældrenes vurdering af folkeskolen, og vi har gjort det på baggrund af et rimeligt godt kendskab til folkeskolens forhold', siger han. Søren Risbjerg kritiserede blandt andet, at det ikke fremgik af det offentliggjorte materiale, hvor mange der var blevet spurgt, og hvor mange der ikke havde villet svare.

'Tallene står i den bagvedliggende rapport. De er ikke med i avisen, fordi vi bruger en anden metode end andre. Oplysningerne kan derfor ikke bruges til at sammenligne'.

Den faglige ekspertise er til stede, og man har gjort meget ud af at få gjort meningsmålingen repræsentativ. Det er ikke altid tilfældet, at opinionsundersøgelser lever op til den standard, siger Jørn Thulstrup.

'Det ømmeste punkt er formuleringen af spørgsmål. Det sker, at nogle i branchen accepterer at stille spørgsmål, der ikke er seriøse. Får vi den slags henvendelser, siger vi nej. Der er eksempler på sjusk og forsøg på manipulation i branchen, men når det går galt, er det som regel, når nogen, der ikke er professionelle, bevæger sig ind på området', siger Jørn Thulstrup.

Efter at have været i dialog med Institut for Konjunktur-Analyse og fået deres metoder forklaret fastholder professor Søren Risbjerg Thomsen sin kritik. Han mener, at instituttets udvælgelsesmetode generelt er problematisk, at den konkrete meningsmåling omfolkeskolen ikke bygger på faglig ekspertise, at man ikke anvender den relevante spørgeteknik, at udvalget af svarpersoner er skævt, og at den journalistiske udlægning er tvivlsom.

j

Powered by Labrador CMS