Databasen, der blev væk

Spildt arbejdstid foran computeren med det fejlbehæftede KMDMatrix-program

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Din database er blevet væk. Det var den groteske besked til skoleleder Ebba Kyed, Sunds Skole ved Herning, der i sommerferien måtte have skolens planlægningsdatabase til reparation hos Kommunedata. Da databasen dukkede op igen, manglede adskillige af de informationer, som Ebba Kyed og viceinspektør Elise Harbo havde brugt utroligt mange arbejdstimer på at taste ind i juni. Da lærerne mødte på arbejde efter ferien, fik de håndskrevne skemaer, og der er stadig uger, som simpelthen er forsvundet.

De to skoleledere havde tilsammen brugt 103 arbejdstimer foran computeren i uge 25 og 26. Den 30. juni mente de, at de var ved at være på plads. Ebba Kyed skulle lige rette en detalje hos en lærer, så gik hele databasen ned. Den blev sendt til reparation hos Kommunedata, og efter 26 dage meddelte firmaet, at den nu var sendt retur til Herning Kommunes edb-afdeling. Den medarbejder, den var sendt til, var bare på ferie, så først den 1. august fik Sunds Skole installeret sin database igen. Ebba Kyed åbnede den og fandt arbejdstiden for en flok lærere, der er ansat på en helt anden skole. Og så kunne Kommunedata oplyse, at databasen var blevet væk. Den blev dog fundet til den følgende dag, men manglede de fleste af de informationer, som Ebba Kyed og Elise Harboså møjsommeligt havde indtastet. Og inspektør og viceinspektør kunne så igen gå i gang med at gennemgå hver eneste lærer i hver eneste time i hele skoleåret. Og som Ebba Kyed konstaterer i et brev til forvaltningen:

'Systemet er jo opbygget så snedigt, at det tager laaang tid blot at ændre et komma - derfor kræves en udvidet afgangsprøve i tålmodighed'.

Børne- og kulturdirektør i Herning Kommune, Knud Jensen, anerkender, at skolelederne har leveret en stor merarbejdsydelse, udelukkende fordi KMDMatrix ikke fungerer efter hensigten. Som næstformand i Børne- og Kulturchefforeningen har han været med til at gennemføre en undersøgelse blandt skolelederne i 20 kommuner, og ud fra dens resultater vil Børne- og Kulturchefforeningen tage et møde med KMDMatrix.

'Hvis der ikke findes en løsning på landsplan, så vil vi gå videre med et erstatningskrav lokalt. Vi har forhandlet leverancen af KMDMatrix for fem kommuner, så det er en millionkontrakt, det handler om, hvor de ikke har leveret varen. Vi har også drøftet at opsige kontrakten og kigge os om efter en anden leverandør. Det åbner kontrakten faktisk mulighed for, så vi mener, vi har fat i den lange ende', siger Knud Jensen. Han vil ikke kigge på udbetaling af merarbejdsgodtgørelse til Hernings skoleledere, før erstatningsspørgsmålet er afklaret.

I Herning Lærerforening accepterede kredsformand Helen Sørensen før sommerferien, at skolelederne ikke kunne trylle, så hun lovede ikke at fare frem med bål og brand, fordi aktivitetsplanerne på samtlige skoler var lidt forsinkede. Men da det nu har vist sig, at planerne stadig ikke er på plads, har hun skrevet til forvaltningen, at hun forventer, at planerne er på plads inden den 15. september, og at hun i modsat fald forbeholder sig ret til at få rejst sagerne som brud på overenskomsten.