Forbud gør det ikke alene

Et generelt forbud mod rygning blandt skoleelever skal følges op af antirygekampagner

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et forbud mod, at elever ryger i skolen, må ikke stå alene. Det skal følges op af antirygekampagner rettet mod folkeskolen'.

Sådan lyder det fra formanden for Tobaksskaderådet, Poul Ebbe Nielsen.

Han har på det sidste været en hård kritiker af de politikere, der har vægret sig mod et generelt rygeforbud, og er nu glad for, at undervisningsminister Margrethe Vestager har ændret holdning, så et initiativ er inden for rækkevidde.

'Det er en pludselig ændring til det bedre, men skal et rygeforbud have den rigtige virkning, skal det følges op af kampagner. Sundhedsministeren bør frigive midler, så der kan komme nye aktiviteter i gang', siger Poul Ebbe Nielsen.

Tobaksskaderådet har i længere tid haft kampagnen 'En røgfri årgang' kørende. Den har været med til at få mange skoler til at indføre rygepolitik, men resultatet har været nedslående, når det gælder om at få elever til at lade være med at ryge. Indføres der et generelt rygeforbud, vil kampagner kunne få en meget større effekt.

Rådsformanden nævner to konkrete ideer:

'Man kan for eksempel ansætte pædagogiske konsulenter i hvert amt, som kan tage rundt på skolerne og fortælle om risikoen ved rygning. Det har man med succes prøvet i Vejle Amt. Man kan også lade folk med rygerelaterede sygdomme snakke med børnene'.

Når blandt andet Tobaksskaderådet og Dansk Pædiatrisk Selskab ønsker en øget indsats over for skoleelevers rygning, hænger det sammen med, at stribevis af danske og internationale undersøgelser viser, at det har stor betydning for folkesundheden at hindre børn og unge i at begynde at ryge. Er unge ikke begyndt at ryge inden 20-års-alderen, er det sjældent, at de begynder.

Hvordan det kommende forbud præcis bliver udformet, står hen i det uvisse, men undervisningsminister Margrethe Vestager vil lade det være op til skolebestyrelserne at udmønte det i praksis.

'Jeg er enig i, at børn ikke skal ryge, og at de har krav på et røgfrit miljø, men et forbud kan let blive en sovepude. Hvis vi vil ændre på forhold, som vi finder problematiske, er vi nødt til at inddrage de mennesker, som forholdene drejer sig om. Derfor må det være op til skolebestyrelsen på den enkelte skole at beslutte, hvad den lærer, der tager to drenge i at stå og smøge den på toilettet, skal gøre. Og hvad skal der ske med de elever, der står og ryger lige uden for skolen', siger Margrethe Vestager.

Hun vil ikke tage stilling til, om lærerne skal have lov at ryge på skolen.

'Jeg kan godt forestille mig, at mange skoler vil indføre et totalt rygeforbud', siger Margrethe Vestager.stan/j