Rygeforbud skal følges op

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rygeforbud på skoler har kun effekt, hvis det overvåges effektivt. Det er konklusionen på en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal.

Undersøgelsen omfatter 17.282 amerikanske teenagere. Den påviser, at et rygeforbud i hjemmet har stor effekt. Antallet af nye rygere blandt de unge bliver således kraftigt reduceret, også selvom forældrene fortsat ryger.

Forbud mod rygning på offentlige steder reducerer også antallet af nye rygere, men med mindre effekt end forbud hjemme. Rygeforbud i skoler har kun lille effekt, medmindre det bliver gennemført konsekvent. Det sidste skal forstås sådan, at der skal være kontrol med, at alle elever på skolen overholder det 100 procent.

Rygeforbud på offentlige steder og i skoler er ved at blive meget udbredt i USA, og mange af undersøgelsens teenagere gik på skoler med en vedtaget rygepolitik, men i de fleste tilfælde blev det ikke kontrolleret, om den blev konsekvent overholdt.