Børn skal vise respekt

Tre delegerede fra lærernes fagforeninger i Kenya og Tanzania har besøgt DLF og danske skoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn skal lære at vise læreren respekt. Hvordan kan de gøre det, hvis de ikke skal sige godmorgen, når læreren kommer ind'.

Margaret Sitta, præsident for Tanzania's Teachers' Union (TTU), er på besøg i DLF, og selv om hun er imponeret over de danske skoler, så er hun bange for, at der er et par værdier, som er faldet ud med alt den nye teknologi.

'Man kan ikke sammenligne en lærers stilling med nogen andens. En lærer er noget helt specielt, og det skal børnene vide', mener hun.

Margaret Sitta er i Danmark sammen med sin kasserer Anthony M. Nyondo og kassereren fra Kenyas fagforening Peter Mutulu, fordi TTU nu er godt på vej ind i et samarbejde med DLF. DLF har ved hjælp af penge fra Danida hjulpet den meget unge fagforening med at organisere sig.

Samarbejdet begyndte for tre år siden og går ud på, at DLF rådgiver og hjælper TTU med at arrangere kurser og projektplaner. Det sidste stykke tid har man arbejdet på at få uddannet topledelsen, og nu skal man ud på distriktsniveau og uddanne tillidsrepræsentanterne, så de kan arbejde effektivt for lærernes rettigheder.

Tore Asmussen, konsulent i DLF's internationale afdeling,siger:

'DLF har en rådgivende funktion i det her samarbejde. Vi sætter vores præg, for vi har jo 125 års erfaring med fagforeningsarbejde, men det er dem selv, der bestemmer i sidste ende. Det er også dem selv, der kører kurserne, vi sætter dem bare i gang'.

Sammen med de delegerede fra Tanzania var også kassereren fra Kenya's National Union of Teachers (KNUT). I Kenya har man arbejdet sammen med DLF på et lignende projekt i de sidste 14 år, så KNUT er nået et godt stykke videre end TTU. Derfor har KNUT både gennem DLF og af eget initiativ besøgt og hjulpet TTU.

Alle tre var glade for besøget i Danmark, men lidt chokerede var de dog over danskernes meget nonchalante forhold til materielle goder.

'I Tivoli så vi folk, der betalte penge for at smadre tallerkener. Pæne, nye tallerkener, som der ikke var noget galt med. Folk har simpelthen for mange penge'.