Debat

Det er for let

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anni Herfort skriver i Folkeskolen nummer 25-26 i et svar til Anna Bondo Nielsen, at der er planlagt en landsdækkende evaluering af arbejdstidsaftalens virkning. Men hvad så, Anni?

Det er for let blot at lave en undersøgelse. Det er for let at overlade ansvaret til arbejdsgiverne.

Du skylder knap halvdelen af dine medlemmer - os, der stemte nej til arbejdstidsaftalen - noget mere.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi kan ikke stiltiende være med til, at lærere i mange kommuner skal undervise i flere timer næste år (jeg har endnu ikke hørt om nogle kommuner, hvor undervisningstimetallet er for nedadgående).

Vi kan gøre noget: Vi kan hænge de kommuner ud, der har brugt arbejdstidsaftalen til at lave en dårligere folkeskole. Vi kan vende den forventede lærermangel til vores styrke. Vi kan forholde de 'dårlige' kommuner vores arbejdskraft. Offentliggøre en undersøgelse af samtlige kommuners anvendelse af arbejdstidsaftalen - og af de øvrige arbejdsforhold for lærere: Hvor mange timer underviser lærerne? Hvor mange timer er der til de forskellige akkorder? Hvor mange timer er der med tolærerordninger? Og så videre . . .

Læg undersøgelsen på Nettet. Så kan alle, der søger lærerjob, orientere sig om forholdene i kommunerne og på denne måde vælge de bedste forhold i deres job.

Sådan kan vi være med til at tage ansvaret tilbage fra kommunerne, især fra de kommuner, der tænker med pengepungen.

Og så må undersøgelsen til næste overenskomst følges op af et nyt forslag til arbejdstidsaftale, hvor vi ikke forlader os på kommunernes samvittighed, men hvor vi sikrer rimelige arbejdsforhold for alle lærere.

Lone Skafte Jespersen

Greve

Svar

Den landsdækkende evaluering af arbejdstidsaftalen, som jeg omtaler i mit svar til Anna Bondo Nielsen, vil netop søge at afdække de forhold, som du nævner. Når resultatet foreligger, vil hovedstyrelsen tage stilling til, hvorledes undersøgelsen skal bruges.

Jeg har tidligere - blandt andet på kongressen i 1999 - sagt, at foreningen kan komme i en situation, hvor vi er nødt til at 'black-liste' kommuner, men det vil jeg ikke være med til uden den nødvendige dokumentation.

I øvrigt er jeg sikker på, at lærerne også selv vil være med til at tage hånd om dette. I en tid med stigende lærermangel vil kommuner, der ikke tilbyder ordentlige arbejdsforhold, få svært ved såvel at fastholde de allerede ansatte lærere som at besætte de ledige stillinger.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF

Powered by Labrador CMS