Debat

Begrænsning i valg af liniefag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som mangeårig underviser i folkeskolen og på Danmarks Lærerhøjskole var det med stor bekymring, at jeg læste artiklen 'Seminarium begrænser frit valg' i Folkeskolen nummer 23. Heri gøres rede for, at ledelsen på Aalborg Seminarium vil begrænse antallet af studerende, der vælger faget hjemkundskab som liniefag. En af begrundelserne er, at faget i folkeskolen er et lille fag med få obligatoriske timer. Måske ved ledelsen i Aalborg ikke, at der er mangel på hjemkundskabslærere i folkeskolen, hvilket viser sig ved, at man en hel del steder er nødt til at anvende undervisere, der ingen hjemkundskabslæreruddannelse har, både på obligatorisk niveau og på valghold. Det kan ikke være ukendt for ledelsen, at undervisningen i folkeskolen ikke mere foregår strengt fagopdelt. Ofte ser man, at arbejde i skolekøkkenet indgår som en meget naturlig del af tværfaglige emnearbejder og i projektarbejder. For at kvaliteten af denne undervisning kan blive tilfredsstillende, er det vigtigt, at de pågældende lærere har de nødvendige kvalifikationer. Det er muligt, at ikke alle liniefagsuddannede hjemkundskabslærere kan komme til at undervise i faget hjemkundskab, men som det ses af ovenstående, er der meget brug for dem i mange andre sammenhænge, så jeg mener, at der ikke kan uddannes for mange hjemkundskabslærere. Måske er budskabet slet ikke, at der er for mange studerende, der vælger faget hjemkundskab som liniefag, men at den skjulte dagsorden er, at det er dyrt at uddanne hjemkundskabslærere.

Det er også dyrt at undervise i skolekøkkenet i folkeskolen, uanset om det er på obligatorisk niveau, på valghold eller i andre sammenhænge, men det viser sig, at det er endnu dyrere, når de pågældende undervisere ikke har de nødvendige faglige kvalifikationer.

Irene Sørensen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Århus