Debat

Vidensløshed er tidens krav

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Guderne forbyde, at vi nogensinde bliver så overinficerede med den uddannelsesødelæggende gift, at vi til sidst bliver immune over for den og bare labber den i os. I Bagsmækken i Folkeskolen nummer 20 giver John Aasted Halse os endnu en dosis. Mere paratviden, almendannelse, mindre elevuro, der for enhver ædruelig at se er alfa og omega i enhver anstændig, ideologisk uinficeret skoles virke, gør Halse til forenklede svar på tidens krav. Og vi ved jo godt, hvad forenklet betyder i den forbindelse. Ja, og ikke at forglemme den med læreren i centrum. For selvfølgelig er læreren i centrum i enhver læreproces, der udøves i folkeskolen. Jamen, børnene lærer for lidt, siger de indsigtsløse, bekymrede forældre til Halse. Og han svarer henkastet: 'Ja, det har man jo altid sagt. Men det er noget vrøvl. Måske ved børnene ikke, hvor Skjern ligger. Og hvad så?' Og dermed er der atter lagt gift ud. Og omme på den anden side af år 2010 er grundlæggende færdigheder som for eksempel at vide, hvad hovedstaden i Danmark hedder, inderligt overflødige. Men til den tid kan børnene argumentere for deres synspunkter, siger Halse. Ja, det tror da pokker. De er jo ikke besværet af hensynet til indlært viden. Den vidensløse kan jo argumentere frit og ubesværet i øst og i vest og oven i købet selv tro på argumentationen. Med forkyndelsen af dogmet om, at der overhovedet ikke findes nogen viden, der er værd at vide noget om, har Halse skudt ikke alene hele meningen med at holde skole, men også hele den skinbarlige danske kultur i alle dens afskygninger i sænk. Og det er en skammelig misgerning. Nej, det, der er galt med viden, er, at den altid er atomiseret. Det har Halse nemlig ret i. Og derfor skal viden afskaffes. For ellers kan vi jo ikke udbrede de falske og vidensfjendtlige helhedsforestillinger, der skal bane vejen for helhedsskolen.

Vagn Madsen

Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler