Uddannelsesvejledning
0   217

Ministeren greb ind

Bekendtgørelseskaos slut - nu bliver det alligevel skolevejlederne, der får hovedrollen

Undervisningsminister Margrethe Vestager kunne ikke leve med en bekendtgørelse om skolevejledning, der var i modstrid med, hvad hun havde lovet Folketingets uddannelsesudvalg. Ministeren greb ind, genåbnede forhandlingerne med Kommunernes Landsforening, og efter et halvt års forvirring om den fremtidige skolevejledning bliver det nu alligevel skolevejlederne, der får ansvaret for og hovedrollen i en styrket uddannelsesvejledning af folkeskoleeleverne fra 6. klasse og opefter.

'Jeg er glad for, at det nu er på plads - og meget ærgerlig over processen', siger Margrethe Vestager.

I november sidste år sendte ministeriet en bekendtgørelse til høring, der skulle styrke vejledningen. Eleverne skulle i 6. og 7. klasse skrive en såkaldt uddannelsesbog om deres drømme for fremtiden, deres stærke sider og valg af andet fremmedsprog og valgfag. Uddannelsesbogen skulle så danne grundlag for en egentlig uddannelsesplan for eleven i 8., 9. og 10. klasse. Det blev også lagt fast, at skolevejlederen skulle gennemføre en årlig vejledningssamtale med eleverne fra 6. til 8. klasse og to årlige samtaler i 9. og 10. klasse. Skolevejledernes faglige forening, Tandhjulsforeningen, jublede, Danmarks Lærerforening havde en række indvendinger, og Kommunernes Landsforening krævede økonomisk kompensation for de ekstra opgaver, som blev pålagt skolevejlederne.

Flere penge til kommunerne

Rundt om i landet måtte kommuner og lærerkredse forhandle arbejdstid for skolevejlederne uden at vide, om bekendtgørelsesteksten blev gældende. Gennem hele foråret forhandlede Undervisningsministeriet med Kommunernes Landsforening, og den 18. maj offentliggjorde ministeriet så et overraskende forlig - nu kunne vejledningen pludselig godt gennemføres af klasselæreren, og det var ikke længere nødvendigt med et bestemt antal samtaler. Men som omtalt i Folkeskolen i sidste uge levede bekendtgørelsen dermed ikke op til, hvad ministeren havde lovet, og så blev der pludselig arbejdet hurtigt.

Artiklen fortsætter under banneret

'Nu er bekendtgørelsen på plads, og den er i overensstemmelse med intentionerne', kunne Margrethe Vestager meddele op til Kristi himmelfartsdag.

'Pointen har jo hele tiden været, at eleverne havde brug for at blive mere afklarede i forhold til deres uddannelsesvalg. De har brug for en klarere forestilling om den uddannelsesverden, der ligger foran dem. Det betyder ikke, at der går noget fra klasselærerne, men man kan altså ikke forvente, at alle klasselærere i dette land skal have indblik i hele uddannelsessystemet', siger hun.

Kommunernes Landsforening har ikke givet sig uden kamp. Ministeriet kommer til at betale kommunerne nogle penge, ifølge Margrethe Vestager dog 'et overskueligt beløb' - så vidt Folkeskolen har kunnet få oplyst, drejer det sig om otte millioner kroner. Folketingets uddannelsesudvalg er ikke taget i ed, men ministeren er overbevist om, at bekendtgørelsen med de nyeste ændringer lever op til udvalgets forventninger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
366 andre er allerede tilmeldt