Roskilde udleverer tal

Roskilde Kommune bøjer sig for Tilsynsrådets henstilling og offentliggør Danlæs-tal

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Roskilde Byråd har besluttet at udlevere tallene fra Danlæs-undersøgelsen - helt ned på skole- og klasseniveau. Men det skete ikke med kommunalpolitikernes gode vilje. De har tidligere nægtet at udlevere tallene, men den lokale Roskilde Avis klagede til Tilsynsrådet, der henstillede til kommunen at udlevere tallene.

Et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative besluttede at følge Tilsynsrådets henstilling, fordi de ikke mente, at det nyttede noget at stritte imod, selv om udlevering af tallene stred mod de præmisser, undersøgelsen var lavet på. Der var tale om tillidsbrud og manglende troværdighed over for de personer, der havde deltaget i undersøgelsen.

Men tallene var allerede delvist offentliggjort. Allerede ugen før havde Roskilde Avis trykt en oversigt over, hvor gode eleverne i 1. klasse i kommunens skoler var til at læse i 1998 og 1999.

Tallene for de enkelte klasser var dog ikke med i avisen.

Kommunens samlede tal er tidligere offentliggjort, men avisen havde søgt aktindsigt for at kunne oplyse, hvor gode eleverne i de enkelte skoler og de enkelte klasser er til at læse. Kommunen nægtede at give avisen adgang til tallene, så avisen klagede til Tilsynsrådet. Men da Roskilde Kommune fortsat stod fast på, at det var uheldigt at offentliggøre tallene, blev sagen sendt tilbage til Økonomiudvalget, hvor et flertal mente, tallene kunne offentliggøres, men et mindretal krævede sagen behandlet i byrådet endnu en gang. Men inden den nåede så langt, havde avisen fået fat i tallene fra anden side og trykt dem.

I øvrigt viser tallene, at der på de fleste skoler er meget stor forskel fra år til år på, hvor gode eleverne er til at læse i første klasse.

En skole havde for eksempel - ifølge Roskilde Avis - 33 procent gode og sikre læsere i 1. klasse i 1998 og 82 procent i 1999. En anden skole havde 61 procent det ene år og 40 procent det følgende år.