Tre skoler i tre samfund

Bud på tre fremtidsskoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Videnssamfundet - den professionelt orienterede kommune:

Skolen skal være en attraktiv arbejdsplads for at kunne tiltrække kompetent arbejdskraft. Den enkelte skal bruges bedst muligt, føle sig respekteret og kunne opnå personlig udvikling. Skolen har mange computere, og lærerne har gode arbejdslokaler, ligesom der er rekreative rum - for eksempel til styrketræning - så lærerne bliver på deres arbejdsplads længst muligt. Læreren er konsulent, og eleverne er dem, der søger viden.

Halvdelen af lærerne skal have været på efteruddannelse inden for de første to år, og enhver opgave på skolen skal kunne varetages af tre personer. Skriftlighed sættes højt, dokumentation er et krav.

Drømmesamfundet - den værdiorienterede kommune:

Skolens værdigrundlag er respekt for den enkelte og for fællesskabet, åbenhed, personlige netværk og omsorg. Skolen skal være et aktivt sted hele dagen. Den er kendetegnet ved at evaluere løbende og hele tiden rette ind i forhold til målene. Omkring hver nyansat skabes et omsorgsteam. Man satser på at fastholde medarbejdere og rekruttere nye. Ledelsen har ansvaret, men hele tiden sammen med nærmere definerede grupper eller medarbejdere.

Forbrugersamfundet - den serviceorienterede kommune:

Successkolen - en skole i ISS-koncernen så her dagens lys. Koncernledelsen har fem konceptskoler under sig, blandt andet en teknisk, en naturfaglig og en praktisk-musisk. Multinationale firmaer sponsorerer computere, inventar og materialer. Klassebegrebet er opløst, skolen er internationalt orienteret. Koncernen har en specialskole til de børn, der ikke passer ind, sådan at de ikke ødelægger de pæne læsetal og matematikresultater på de andre skoler i koncernen. Lærerne bliver hele tiden opkvalificeret, de arbejder i selvstyrende team, har en god løn og en fleksibel ferie. De kan også arbejde halv tid i skolen og halv tid i det private erhvervsliv.hela