Bildung - på engelsk

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det skurrer umiddelbart i ørerne, når pædagogiske forskere i engelsksprogede sammenhænge bruger det tyske ord Bildung (dannelse) som nøglebegreb.

Forklaringen er, at efter den nærmest altomfattende marxismedebat i det tyske universitetsmiljø i 1970'erne søgte mange pædagoger og filosoffer tilbage til rødderne i form af en århundredgammel diskussion om, hvad det vil sige at blive opdraget til at blive menneske. Disse rødder fandt man i den tyske filosofiske tradition.

Denne diskussion er først nu ved at slå igennem også i den angelsaksiske verden. Da man som følge heraf ikke har nogen udviklet terminologi inden for området, har man også her overtaget det tyske ord Bildung til at beskrive, hvordan et menneske dannes til at kunne tænke over og forholde sig til sig selv i samspil med andre mennesker.than