Flytter markedet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formanden for priskomiteen bag Undervisningsmiddelprisen, professor i dansk på Københavns Universitet, Carsten Elbro, understregede også redaktørernes rolle i sin tale ved årets prisuddeling for nylig.

'Det er godt for både forfatter og forlag at vinde - eller bare at blive nomineret til prisen. Forfatterne får lettere ved at vinde gehør, og forlagene tilskyndes til at satse på kvalitet. Det giver også redaktørerne større frihedsgrader, når de har været med til at lave en succes, så de bør også fremhæves i forbindelse med prisuddelingen. De sætter i høj grad deres præg på materialerne. De to redaktører på årets vindende bog har haft betydelig indflydelse. De er gode til at få det bedste ud af forfatternes manuskript', siger han.

Carsten Elbro konstaterer også, at de materialer, der har fået prisen, i næsten alle tilfælde har oplevet et betragteligt mersalg, så der er betydelig opmærksomhed om prisen. De præmierede materialer tilfører altid undervisningen noget særligt, og de hjælper den gode underviser til at få eleverne til at tænde på faget.

'Vi har altid troet, at markedet var delt op i to - ét, hvor man købte de traditionelle discountmaterialer, og ét, hvor man købte de mere avancerede og dyrere. Vi troede egentlig ikke, vi kunne flytte ret meget mellem de to dele. Men det har vist sig, at markedet flytter sig. De gode materialer fylder mere', siger Carsten Elbro.

'Både forlagene og redaktørerne er med til at præge materialerne. Nogle redaktører har en særlig linje, de følger - og skaber gode materialer. De er gode håndværkere, og deres engagement lyser ud af det.

Men det er dyrt at producere gode materialer, så derfor er forlagene opmærksomme på de gode redaktører. Har man tidligere haft succes, er det lettere at få lov til at lave noget dyrt og flot næste gang', vurderer han.ipe

Fem ud af seks gange

Undervisningsmiddelprisen blev uddelt første gang i 1995. Kun en enkelt af de seks gange, prisen er uddelt, har forlaget Alinea (der tidligere hed Gad og Grafisk) ikke været nomineret. Tre gange har forlagets udgivelser fået prisen. I 1997 var Alinea i finalen med to undervisningsmaterialer. Lise Parnam og Kirsten Buhl har været redaktører på to vindende undervisningsmaterialer, 'Mens du skriver' og 'Guld og Grønne Skove', og været nomineret for et tredje, 'På vej til din første læsning', og 'sat fingeraftryk' på et fjerde, 'Naturen vender tilbage'.

1. april skiftede de job fra Alinea til det nystartede forlag 'Lindhardt og Ringhof/Uddannelse'.