WAP

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

betyder Wireless Applications Protokol, og mange lærere vil sikkert først opdage WAP, når eleverne udskifter de nuværende mobiltelefoner med en model, som også har Internetadgang - en såkaldt WAP-telefon. Men nu er I advaret!

Lige nu er der ganske vist ikke så meget at få adgang til: for eksempel fodboldresultater, togtider og aktiekurser. Man kan dog også allerede gøre visse bankforretninger fra sin WAP-telefon og få vejrudsigten. Listen af nyttige og unyttige servicer vil vokse hurtigt, og blandt dem vil garanteret være nogen, som er henvendt specielt til børn og unge i skolealderen og -tiden.

WAP er kun et af udtrykkene for den stærke teknologiske trend, som Hjørdis Beier skrev om i NETopNU i Folkeskolen nummer 4 under overskriften 'Uafhængig af tid og sted'. Mere om WAP på for eksempel http://www.teledanmark.dk

Et andet udtryk for trenden er GPRS (General Packet Radio Service), som vil øge transmissionshastigheden på mobiltelefoni betragteligt - teoretisk op til 171,2 kbps (kilobit per sekund). Det er selvfølgelig ligegyldigt, når man bare skal tale, her rækker de nuværende 9,6 kbps. GPRS er imidlertid heller ikke til tale, men til datatransmission. SMS-beskederne (Short Message Service) kan nu blive Long Message Service, ja VLMS.

GPRS understøtter 'instant on'-ideen. Forsynet med de samlede vidundere kan man praktisk taget være på Nettet hele tiden og hvor som helst. Mere om GPRS for eksempel på http://www.mobilegprs.com

Uafhængig af tid og sted. Uafhængig af vejr og vind? Men afhængig af akkumulator og sendemast!

Denne teknologi vil - naturligvis - også blive taget i anvendelse i skolen, for den rummer nogle nye muligheder, som vi måske gerne vil have. 'Måske gerne' - fordi vi ikke rigtigt kan vide det, før vi har det - og erfarer mulighederne og begrænsningerne.

WAP er her. GPRS er her sikkert inden nytår. Og det bliver først rigtig morsomt at fantasere om, når det yderligere kombineres med Blue Tooth (http://www.mobilebluetooth.com) og taleteknologi.

De fleste kan se det fornuftige i, at blinde og læsehandicappede kan få læst tekster op efter eget valg - og på temmelig pænt dansk.

Mange vil kunne se det morsomme i, at man - hurtigere end vi aner - kan tale til sin telefon: 'Ring til Johan'.

Egentlige konsekvenser for det, vi gør i skolen, får det sikkert først, når man kan tale til sin tekstbehandler.

Hvilke konsekvenser kan enhver jo gøre sig tanker om - men det kommer til os, hvad enten vi vil eller ej.