Debat
0   94

Skoletid skal være gratis

Af Folkeskolens referat fra sidste hovedstyrelsesmøde fremgår det ikke, at problemet vedrørende forældrebetaling for elevers deltagelse i aktiviteter inden for den såkaldte 'frivillige skoletid' er blevet rejst og diskuteret. Tillad mig derfor en kort redegørelse.

I den skolestartspolitik, som foreningen har vedtaget og i denne tid udbreder via kredsene, indgår begrebet 'frivillig skoletid'. Tanken er, at lærerne på skoler, hvor der ikke findes fritidsordning, skal kunne varetage en række fritidsaktiviteter før og efter skoletid. Som eksempler nævnes lektiecafé, computerklub, skolehaver. Disse aktiviteter tænkes organiseret under folkeskolelovens paragraf 3, stykke 3, der hjemler mulighed for opkrævning af brugerbetaling. Det er denne paragraf, der bruges til opkrævning af brugerbetaling til for eksempel kommunale musikskoler - i parentes bemærket en brugerbetaling, som mange steder er så stor, at den i realiteten afskærer børn fra mindre bemidlede hjem fra at modtage soloinstrumentalundervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

Som forslaget nu ligger, indebærer det, at hvis dette føres ud i livet, indebærer det, at børn, hvis forældre ikke har betalt, skal udelukkes fra deltagelse i disse frivillige skoleaktiviteter. På denne baggrund tillod jeg mig at opstille følgende eksempel i hovedstyrelsen: To elever kommer hen til matematiklæreren i slutningen af timen og beder om hjælp med det samme problem i lektien til i morgen. 'Det kigger vi på om ti minutter ovre i lektiecaféen', siger læreren til den ene, og til den anden: 'Det kan jeg ikke hjælpe dig med, du må se, om du kan finde ud af det selv derhjemme'. Hvis eleven spørger, om han ikke lige kan komme over i lektiecaféen, er svaret: 'Nej. Din far og mor har ikke betalt'.

Det kan diskuteres, om dette er lovmedholdeligt eller ej. Jeg udbad mig for to måneder siden en redegørelse fra foreningens sekretariat, og den forelå på sidste hovedstyrelsesmøde. Foreningen mener ja, jeg mener nej. Men det kan efter min mening ikke diskuteres, om dette er i overensstemmelse med foreningens officielle politik. Det er det ikke. Kongressen vedtog i 1988, at: 'Indførelse af brugerbetaling i folkeskolen vil være ødelæggende for folkeskolens virksomhed. Kongressen afviser derfor, at brugerbetaling kan indgå i folkeskolens daglige drift'. At lektiecaféer forestået af lærerne i givet fald må betragtes som en del af skolens daglige drift, er for mig indlysende.

Debatten i hovedstyrelsen mundede til min store glæde ud i en beslutning om, at foreningen vil arbejde for, at lektiecaféer bliver gratis. Men hvad så med computerrummet? Og skolebiblioteket? Skal det være tilgængeligt for de elever, der har købt billet til eftermiddagen, men lukket for resten? Jeg synes, at vi skal tage skridtet fuldt ud og fastslå, at alle aktiviteter i skoletiden - den frivillige såvel som den obligatoriske - skal være gratis.

Niels Christian Sauer

medlem af hovedstyrelsen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ