Blink med øjnene

Edb-holdet på Rungsted Skole har arbejdet med arbejdsmiljøet omkring computeren

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En rødplettet fyr med voldsomt rødsprængte øjne er tegnet øverst på plakaten. 'Husk at holde pauser og at blinke med øjnene. Sæt dig ordentlig til rette. Hvis ikke du opfylder disse krav, kan det henføre til livsvarige skader', lyder plakatens tekst.

Plakaten er lavet af elever på edb-valgholdet på Rungsted Skole. Eleverne er fra 8. og 9. klasse. Andre plakater i lokalet har samme budskab.

Eleverne sidder dog ikke alle ret op og med ranke rygge, men falder talen på arbejdsmiljø, retter de sig op med et lille grin. De ved godt, hvad det handler om, når man taler om et godt arbejdsmiljø ved computeren. En uge tidligere afsluttede de et forløb over to dobbelttimer om emnet.

'Man kan godt blive totalt tør i øjnene, hvis man sidder længe ved computeren', siger Kennie Dyreborg-Kragh fra 9.b. Bortset fra tørhed i øjnene har han ikke selv oplevet problemer ved at arbejde ved computer, men emnet interesserer ham, fordi han håber på en fremtid som data-mekaniker.

'Man sætter sig på en måde, man synes er rar, når man skal arbejde med computeren, men det er vigtigt at lære noget om, hvad der er bedst at gøre. Lige nu kan jeg huske det, vi læste om, men man glemmer det nok igen, hvis ikke man prøver at huske det. Men det kan jo godt ramme mig senere, hvis jeg skal arbejde meget ved computer'.

Kennie Dyreborg-Kragh har også talt med sin far om arbejdsstillinger. Faren arbejder meget ved computeren.

'Han sagde, at han tit skifter stilling, fordi han tror, det er vigtigt', siger Kennie Dyreborg-Kragh.

'Når man spiller playstation længe, kan man godt mærke det i armen', fortæller Lærke Eickhoff fra 9.b.

'Jeg ville nok aldrig selv have fundet på at læse artikler om arbejdsmiljø ved computerarbejde, men jeg kunne bestemt godt bruge det til noget. Nu tænker jeg da over det og over, hvilke konsekvenser det kan få, hvis man sidder forkert'.

Lærke Eickhoff er på holdet, fordi det var skægt sidste år, og fordi hun lærer at skrive ansøgninger, sætte en tekst pænt op og skrive efter tifingersystemet.

Fremtid med mus og skærm

Lidt ondt i muse-armen og tørre øjne kender edb-holdet til, ellers mener de ikke, at de sidder meget ved computeren, men flere taler om, at det er dér, fremtidens arbejde befinder sig, så de forestiller sig mange timer med mus og skærm.

Holdets lærer Martin Hilsted synes, at computerarbejdsmiljø er vigtigt at beskæftige sig med. Derfor valgte han at tage imod et materiale om emnet, som computerfirmaet Acer har tilbudt nogle skoler. Materialet indeholder fire avisartikler om computerarbejde og muse-problemer samt spørgsmål til eleverne, råd om godt arbejdsmiljø - indstilling af møbler og skærm - og et undervisningsforløb. Desuden er der henvisning til en hjemmeside om computermiljø og en quiz til eleverne.

'Det er et udmærket materiale, der er lige til at gå til. Jeg synes, det var rart at få et materiale med nogle ideer. Jeg skar selv noget væk og fandt på nogle andre spørgsmål, men som lærer skal du altid selv få ideerne, finde materialerne og så undervise. Her kom et materiale, som jeg vurderede, at jeg kunne bruge', siger Martin Hilsted.

'Når et stort computerfirma sender et gratis materiale ud til undervisning, tænker man nærmere over, om man vil bruge det, men i princippet har jeg ikke noget imod det, og skolen sparer penge'.

Martin Hilsted vil gerne bruge materialet igen. Han gav også eleverne mulighed for at skrive en stil om, hvordan det ser ud om ti år med computere på skolen, og hvad man bruger dem til.

'Det var svært at få en diskussion i gang på holdet, selv om jeg prøvede at provokere dem med overvågning og Big Brother'.

Et par stykker valgte at skrive stilen.

'Eleverne var forundrede over, at de skulle læse noget og arbejde hjemme. Tidligere har vi ikke læst tekster på holdet', siger Martin Hilsted.

Gode råd

Ole Kjelddahl, IT-ansvarlig på Fårevejle Centralskole, har også prøvet materialet om computermiljø med sit edb-hold.

'Eleverne ved godt, at de får ondt i nakken og bliver tunge i hovederne efter en weekend foran computeren, og de gode råd har nok en begrænset holdbarhed. Men det har betydet noget, at de har arbejdet med det. Hvis man siger noget om siddestilling, kan de godt huske det'.

Edb-holdet på Fårevejle Centralskole syntes, ifølge deres lærer, at det var kedeligt at læse artikler om muse-skader og computerarbejde, men de var alligevel koncentrerede undervejs.

'Der er mange gode råd i materialet. Der står heldigvis ikke noget om, at man skal revolutionere det hele og købe nye møbler straks. Folkene bag materialet har kendt skolens virkelighed - en virkelighed, der i øvrigt også er hjemmenes og ofte også arbejdspladsernes virkelighed', siger Ole Kjelddahl, der har afleveret sin evaluering til computerfirmaet Acer med forslag til nogle andre miljøråd.