Debat

Overenskomstansattes pension

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Anni. Det lykkedes ved Overenskomst 99 at få brudt pensionsloftet, det vil sige, at vi nu vil få en pensionsindbetaling på 15,3 procent. Det er rigtig godt, men efter jeg har fået min opgørelse fra Lærernes Pension, kan jeg se, at der vist skal langt højere indbetalinger til, hvis det skal udmøntes i en højere pension.

Den 1. januar 1999 lød mit pensionstilsagn på 77.361 kroner. Nu har jeg så i løbet af 1999 indbetalt 42.968 kroner til min pensionskasse, og da brevet fra Lærernes Pension kom dumpende ind ad døren, regnede jeg med, at mit pensionstilsagn var blevet en smule større. Hvor naiv kan man være? Det var faldet med 2.129 kroner! Hvis det fortsætter sådan, vil jeg lige kunne snige mig op på en årlig pension på 28.000 kroner, når jeg går af - forudsat at jeg hvert år indbetaler mere end 40.000 kroner.

De sekretærer, jeg har talt med i Lærernes Pension, er alle meget venlige, men de har endnu ikke kunnet forklare mig, hvorfor mit pensionstilsagn falder. Til gengæld fortæller de, at jeg jo vil få en bonustilskrivning. Det har de faktisk sagt i syv år, men endnu har jeg ikke set nogen form for bonus.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kan du forklare mig, hvordan tingene hænger sammen?

Helle Munch Nielsen

København

Svar

Skatteminister Ole Stavad skal virkelig stramme skatteskruen, hvis din pension skal ende nede på 28.000 kroner. Den umiddelbare fald i dit pensionstilsagn skyldes nemlig bruttoskatten.

Som beskrevet i det brev, du modtog med din opgørelse, skyldes faldet i pensionsydelser, at Lærernes Pension fra 1. januar 2000 har indført en ny metode til betaling af bruttoskatten. Fra denne dato fradrages bruttoskatten fuldt ud i indbetalingen. Tidligere blev bruttoskatten delvis betalt af en del af den bonus, der tilskrives din pensionsordning. Dette er udførligt beskrevet i en artikel i 'Nyt fra Lærernes Pension', oktober 1999. Du kan læse artiklen på Lærernes Pensions hjemmeside www.lppension.dk

Det er den samme bruttoskat, der skal betales, uanset metode, og faldet i dine pensionsydelser per 1. januar 2000 modsvares af kraftigere forhøjelser for bonus fremover.

Faldet er en engangsforeteelse som følge af skiftet i metode. Den bonus, der tilskrives din forsikring, bruges til at forøge dine pensionsydelser. Det sker hver måned, og allerede nu er ydelserne derfor steget i forhold til 1. januar 2000. Du kan måned for måned følge med i stigningerne ved at klikke dig ind på 'Min pension' på Lærernes Pensions hjemmeside. Det kræver et password at se tallene. Hvis du ikke har fået dit, kan du rekvirere det på hjemmesiden.

Anni Herfort

formand for DLF