Debat

Besindigheden knockoutet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kødet er som bekendt skrøbeligt. Og somme tider smitter skrøbeligheden af på ånden. Eric Donald Hirsch, der sobert diverterede Folkeskolens læsere med sit befriende opgør med den Klods Hans-agtige klovnefigur Howard Gardner, ser nu ud til at være sat på plads af den danske rettroende pædagogiske luftighed. Ikke uventet reagerede den lighedsideologiske avantgarde på Hirschs forsøg på at højne uddannelsesniveauet. Sådan noget skal man ikke prøve på i Danmark, hvor uddannelse er noget, man taler varmt om, men ellers vender ryggen til. Men chokerende uventet var det derimod at opleve Hirsch som de kolde fødders ridder, der vender ryggen til sit eget divertissement ved de første urimelige modsigelser. Kernekundskaber skal kun gives i de første seks år, klynker han fra sin retræteposition. Herefter ved danske børn, hvad der er værd at vide. Resten af tiden kan de så lulle sig hen i den vidensvegeterende dvaletilstand af videnstom snakkesalighed, som den danske pædagogiske front og dens eftersnakkende politiske flertal kræver skal være skolens indhold. Nej for resten! Det hedder 'fortolkninger af værdiladede politiske emner'. Ja, det er det, vore børn skal gøre, når vi har afbrudt deres videnstilegnelse. Og så langer Per Fibæk Laursen den kernekundskabsfrie påstand ud, at ifølge vores viden om børns videnstilegnelse (Ja, gud ved, hvad vi egentlig ved herom) vil små børn gerne diskutere, problematisere og undersøge. Derfor bliver deres undervisning fattig, hvis vi lærer dem for megen viden. Jamen Fibæk dog. Hvis man er glad for at diskutere, gør viden undervisningen fattigere. For megen viden ødelægger taleglæden. Har man hørt så galt. Nej, heller ikke Fibæk kender hemmeligheden bag børns videnstilegnelse.

Vagn Madsen

Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Powered by Labrador CMS