Beskidte skoler

I Esbjerg udliciterede de rengøringen for at spare ti millioner kroner. Men standarden er så ringe, at de nu liciterer tilbage igen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For et par år siden kastede en elev en flødebolle, så den ramte en rude på Bryndum Skole. Der er ingen grund til at mindes episoden, der i sig selv var udramatisk.

Men flødebollen sidder der endnu, for vinduesvask indgår ikke længere i rengøringen af Esbjerg Kommunes skoler. Den foretages nu med meget uregelmæssige mellemrum, når der er tid.

Flødebollen indgår således ikke i rengøringsnormeringen, og da der i øvrigt er beskidt på hele skolen, er der ingen grund til at bekymre sig specielt om den.

Kommunen, der har absolut minderige erfaringer med udlicitering - det var her, Ri-Bus-konflikten fandt sted - havde fundet ud af, at der skulle spares på rengøringen, og da de private tilbud var hentet ind, viste det sig, at der kunne spares ti millioner kroner - ud af et budget på 30 millioner. Det var en stor fristelse for flertallet i byrådet.

Umuligt

Her knap et år senere viser det sig imidlertid, at det ikke kunne lade sig gøre. Skolerne og institutionerne er så beskidte, at kommunen har besluttet at fyre de private rengøringsselskaber, når kontrakterne udløber til juni, og kommunen vil nu licitere tilbage igen og oprette en central rengøringsenhed, der skal stå for rengøringen.

En af dem, der har medvirket til debatten om rengøringsstandarden på skolerne, er lærer Kim Laursen på Bryndum Skole.

'Der er snavset overalt. Musiklokalet er fuldstændig gråt af nullermænd. Det skyldes ikke en enkelt forglemmelse, men måneders forsømmelse.

Når børnene render rundt på strømpesokker i biblioteket, sidder skidt og nullermænd fast i strømperne. Da vi for nylig havde service på computerne, kunne man se, at de var fyldt med støv indvendig. Ventilatoren trækker støvet i luften ind i dem, og jo mere støv i luften, jo mere i computerne. Det er nok ikke fremmende for deres holdbarhed', siger han.

Han fortæller også, at nogle af de rengøringsassistenter, der har været på skolen i mange år, er flove over den standard, de leverer. Det er deres bekendte og naboer, der kan se, at skolen er beskidt. Derfor tager nogle af dem en ekstra tørn - uden betaling.

Den elendige rengøring har også pædagogiske konsekvenser. Det er en aftale, at kun rene gulvarealer skal rengøres. Det betyder, at der går mere undervisningstid end tidligere med at sikre, at der er ryddeligt.

'Flere kolleger har fået problemer med tørre slimhinder, og jeg har selv været meget mere forkølet i denne vinter, end jeg plejer at være', siger han.

Et af problemerne med udliciteringen er også, at rengøringspersonalet ikke længere er med i sikkerheds- og samarbejdsudvalg. Det betyder, at problemer ikke kan drøftes i disse sammenhænge, men skal gå gennem det private firma. Undervejs går de somme tider i hårdknude.

'Problemerne vokser, når man ikke længere har den direkte kontakt, så man kunne få dem løst. Små banale ting bliver store', siger han og nævner et par eksempler: For at spare penge skal rengøringen ske inden for almindelig arbejdstid. Det betyder, at der skal gøres rent i gymnastiksalen, mens den er i brug, ligesom det er et problem, at gulvet i biblioteket skal vaskes, mens 40 børn opholder sig der.

'Den slags forringer arbejdsmiljøet for alle parter og koster dyr undervisningstid', konstaterer han.

Han synes også, det skaber ligegyldighed og mangel på respekt hos eleverne, når tingene foregår på den måde.

Dumpet

Klagerne over den dårlige rengøring blev efterhånden meget massive, og i midten af december sidste år blev der foretaget en uvildig kontrol af rengøringen. Selv om oplysningerne om kontrollen var sivet til rengøringsselskabet, så der blev sendt folk ud for at gøre ekstraordinært rent søndagen før kontrollen, var rapportens dom over rengøringen i Esbjergs skoler/daginstitutioner:

'Der var i alt 114 selvstændigt bedømte områder. Vedrørende den daglige rengøring var der 41 procent af disse områder, der blev bedømt som ikke tilfredsstillende, og 20 procent, der blev bedømt som ikke helt tilfredsstillende.

Vedrørende den periodiske rengøring var det henholdsvis 34 procent og 18 procent. Andelen af områder, der blev bedømt som ikke tilfredsstillende, er alt for høj, hvilket betyder, at den samlede leverance på kontroltidspunktet ikke var tilfredsstillende, og den lever ikke op til det aftalte niveau'.

Et flertal i byrådet har netop besluttet, at rengøringen skal tilbage til kommunen, og der bliver tilbageført 5,2 millioner kroner til rengøringen. Desuden er der udbetalt omkring fem millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse til tidligere ansatte.

Den besparelse på 30 procent af rengøringen, politikerne havde kalkuleret med i Esbjerg, svarer til den, der bliver regnet med i rapporten fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut.