Debat

Kig på pensionen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pension til overenskomstansatte? Alle overenskomstansatte bør granske den opgørelse, de får fra Lærernes Pension, nøje og vurdere, om det årlige pensionsbeløb er godt nok.

Jeg vil som 67-årig med 32 års anciennitet få 83.000 kroner om året. Til sammenligning vil min kone, der er tjenestemand med samme anciennitet, få 140.000 kroner.

Hvorfor denne store forskel?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jo, fordi lærerne i 1992 stemte for en overenskomst, der gav gode aftrædelsesordninger for dem, der ville gå på pension som 60-årige, og afskaffede tjenestemandssystemet for nye lærere, således at det blev nemmere for kommunerne at fyre lærere (der var jo for mange dengang).

Vi, der er kommet ud i skolen inden for de sidste ti år, har månedligt indbetalt en del af vores løn til Lærernes Pension. I modsætning til tjenestemændene, der får udbetalt en skemafastsat pension af staten, har vi altså selv betalt den pension, vi skal have udbetalt til sin tid. Vores pension vil ikke være samfundet til byrde.

Det er så utroligt at opdage, at vi bliver straffet urimeligt hårdt med denne usle ydelse til sin tid (spørg en pensioneret kollega, og du vil opdage, at han faktisk ikke oplever nogen særlig lønnedgang).

Jeg har kontaktet min lokale kreds, som vil kigge på mine papirer, og jeg opfordrer alle andre overenskomstansatte til at gøre det samme, så vore forhandlere i tide kan rette op på den skævvridning, der foregår i disse år.

Lærernes Pension fortæller nemlig ikke vores forening, hvad medlemmerne optjener i pension, derfor ved den heller ikke, hvilken dårlig ordning vi er endt op med, i modsætning til tjenestemandspensionen, der kan bestemmes ved et opslag i et skema.

De siger, at nogle bonusordninger og reguleringer vil gøre lidt, men erkender, at overenskomstansatte aldrig vil få en lige så god ordning som den, der findes i dag.

Jeg synes ikke, at vi skal finde os i at blive behandlet så dårligt, og opfordrer alle overenskomstansatte til at undersøge deres forhold og gøre deres kreds opmærksom på dette!

Kim Sørensen

Hornslet