Så galt går det næppe i Danmark

Norske lærere må gå en tur, når de vil ryge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Trangen til tobak blev så stor under en studietur til en norsk skole, at kredsformand Reinhard Werner fra Vestsjællands Lærerkreds bare måtte have ild i en af sine elskede cerutter. Da der var rygeforbud på skolen, stillede han sig ud under åben himmel.

'Jeg fik så at vide, at det var i orden, fordi jeg var gæst. Men strengt taget skulle jeg have forladt skolens område, for det var forbudt at ryge på hele matriklen. Når skolens lærere vil ryge, må de gå sig en tur', fortæller Reinhard Werner.

Så galt går det næppe i Danmark. Men hvis Sundhedsministeriets lovforslag går igennem, bliver det forbudt for lærerne at ryge i elevernes påsyn. De får kun lov at ryge i lokaler, som eleverne ikke har adgang til.

Det får ikke den store betydning for de danske lærere, for de fleste skoler har allerede fastlagt en rygepolitik for personalet. Det viser en rundringning, som Folkeskolen har foretaget.

'Hos os har lærerne et rygelokale, hvor eleverne ikke må komme. De kan selvfølgelig kigge ind ad vinduerne, men så skal de gå helt hen til dem', fortæller skoleleder Alex Friis Hansen fra Stege Skole på Møn.

På Årby Skole ved Kalundborg er der sat film på ruderne ind til rygerummet, men det er nu ikke af hensyn til eleverne. Filmen forhindrer solen i at bage rygerne.

'Selv om vi allerede har gjort det umuligt for eleverne at se ind, bliver vi alligevel nødt til at justere en anelse på vores rygeregler, hvis lovforslaget bliver vedtaget, for i dag er det tilladt for personalet at ryge på legepladsen', fortæller viceskoleinspektør Finn Suhr.

Sølvgades Skole i København har også haft et rygerum, men det er nedlagt. I stedet er der etableret udsugning på lærerværelset, hvor lærerne må ryge på bestemte tidspunkter.

'Når lærerne skal arbejde sammen, er de også nødt til at være sammen. Da vi havde rygerummet, så mange af lærerne ikke engang hinanden i spisefrikvarteret', fortæller skoleleder Jytte Siemsen.

Asminderød Skole i Fredensborg har samme ordning på sit lærerværelse, og den vil skoleleder Bjarne Olsen holde fast i. Også selv om der i ny og næ dukker en elev op på lærerværelset.

'Det må være tilladt. Sådan fortolker jeg lovforslaget', siger han.

Lærere holder op

Det ser ud til, at der er en sidegevinst ved ordningerne med særskilte rygerum eller begrænset tid til at ryge på lærerværelset. I hvert fald er mange lærere holdt op med at ryge gennem de senere år, lyder det fra flere skoler. Flere steder er der kun en enkelt eller to rygere tilbage.

Men de tider er forbi, da der på mange skoler blev ført hellige korstog mod rygerne.

'Nu har jeg haft den fordel i mange år, at jeg måtte ryge på lærerværelset. Det skal der ikke laves om på, bare fordi jeg nu er holdt op med at ryge. Jeg har da også stadig min plads ved rygebordet, for der sidder mine venner', siger Jens Schmidt fra Christiansfeld Skole i Sønderjylland. Han holdt op med at ryge for et par måneder siden efter at have røget i næsten 40 år.

Det vil også være utopi at indføre et totalt rygeforbud i de danske skoler, mener Jytte Siemsen fra Sølvgades Skole i København.

'Lærerne er stressede nok i forvejen. Vi skal ikke stresse rygerne yderligere', siger hun.stan