0   189

10. klasse på vej væk

Nordjyske skolefolk frygter, at lovkrav og ressourcemangel er ved at underminere 10. klasse

Kravene til almene fag og tilbudsfag i 10. klasse er så store, at det udhuler mulighederne for at skabe et samlet attraktivt tilbud til de unge. Dermed er 10. klasse på vej væk fra folkeskolen i det mindste i de små kommuner, mener en række skolefolk i Nordjylland.

Pædagogisk administrativ konsulent i Nørager Kommune, Frode Vesterby Knudsen:

Artiklen fortsætter under banneret

'Vi har ikke en ressourcetank, som vi bare kan tage af. Derfor kan det ende med, at vi i første omgang må droppe de ikke boglige valgfag og på sigt hele 10. klasse'.

10.-klasse-loven stiller krav om et højt timetal i almene fag og om, at tilbudsfag skal oprettes, selvom kun én elev kræver det. Det giver problemer.

'Jeg er bange for, at vi ender med en 10. klasse, som de stærke allerede har forladt, og som de svage elever ikke kan bruge til noget', siger Jens Erik Bangsgaard, afdelingsleder for børne- og ungeforvaltningen i Løgstør Kommune.

Skoledirektør i Skagen, Chresten Sloth Christensen, frygter, at 10. klasse er ved at forsvinde, og at den ikke vil findes om fem år.

'Loven fører til, at efterskoler, privatskoler og ungdomsuddannelser får en tilgang af elever, mens folkeskolens 10. klasse mister elever. Det er ærgerligt, fordi 10. klasse efter min opfattelse er en vigtig del af et folkeskoleforløb'.

I hans kommune er det i første omgang 10.-klasse-tilbuddet på Aalbæk Skole, der er i farezonen. Bliver den nedlagt, vil det også kunne skade 10.-klasserne i Skagen by.

'Det er i tråd med tankegangen bag loven at få unge til at starte tidligere på en ungdomsuddannelse, men det bygger på en holdning, hvor man kun har blik for, at der kommer til at mangle arbejdskraft, og hvor man glemmer dannelsesperspektivet. Loven giver ikke 10. klasse en ærlig chance', siger han.j

Ifølge flere nordjyske skolefolk skal der et grundlag på 60-70 elever til at skabe et bæredygtigt 10. klassetrin, men sådan ser man ikke på det længere sydpå i Jylland. På trods af, at der højst er udsigt til 27 elever i 10. klasse efter sommerferien i Thyholm Kommune i Ringkøbing Amt, er den en succes. Forklaringen er ifølge skoleinspektør Peter Bro, at kommunen tildeler tilstrækkeligt med ressourcer, og at skolen tilbyder to linier i stedet for en stribe af valgfag. 'Det er lettere at få tingene til at hænge sammen, når vi kun tilbyder to linier', siger skoleinspektør Peter Bro, Hvidbjerg Centralskole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet