Debat

Forringede vilkår på Bornholm

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ud fra et solidt kendskab til folkeskolens almindelige situation i de små, forarmede kommuner på Bornholm blev samtlige lærere på øen rådet til at stemme nej til Overenskomst 99 af vores lokale kreds. Resultatet blev - desværre for os - et snævert flertal på landsplan.

Nu står vi midt i moradset og er de store tabere. Lokalpolitikere står i kø for med aftalen i hånden at slanke skolevæsenet, som i forvejen har døjet under syv magre og visionsløse år.

Vores arbejdsgiver, Hasle Kommune, melder klart ud fra start:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

- 70-timers-puljen - væk med den! Den er ifølge Kommunernes Landsforening indregnet i skoletid og individuel tid. Vi spørger: 'Hvor står det?'

- Pauseressourcen beskæres kraftigt. Lærernes klargøringstid før første lektion (uanset hvor på dagen den ligger) skæres væk. Oprindelig DLF-udmelding var, at pauseressourcen ikke skulle røres. Hvordan forholder DLF sig til det?

- Den gennemsnitlige U-tid skal fremover sættes til 742 timer per lærer. Resultat: Stigende arbejdspres uden medfølgende F-tid og efteruddannelse

- 155 plus X timer til udvikling og ekstra forberedelse: X antal timer er et ikke-eksisterende begreb. Udviklingstid, javel, men uden medfølgende mulighed (læs: økonomi) for at føre vore tanker og visioner ud i livet! Hvad er foreningens holdning til det?

Besparelserne kommer til at koste fem-seks kolleger jobbet, og de tilbageblevne kan se frem til kommende arbejdsår fyldt med U-timer, med nye fag, som skal læses op i vor forringede F-tid, fordelt i fire-fem team samt møder, møder, møder for at få planlægningen til at gå op.

Aldersfordelingen på min skole er følgende:

- 17 lærere er over 50 år

- tre lærere er mellem 40 og 50 år

- fire er mellem 30 og 40 år.

Dertil kommer syv ikke-læreruddannede (det har gennem lang tid knebet med uddannede lærere) kolleger mellem 30 og 50 år. Alt i alt en lærerbesætning på 32 hel- eller deltidsansatte. Hvem skal føre biksen videre, når de 17 i løbet af fem-seks år er gået på efterløn?

Vi ønsker en offensiv handling og et aktivt modspil over for de kommunale overgreb, vi bliver udsat for i den ny overenskomsts navn! - Vi ønsker, at DLF gennem markante indlæg i medierne kan medvirke til at genopbygge den tillid og respekt, der er så livsvigtig for samspillet mellem skole og samfund! - Vi ønsker folkeskolen tilbage til staten!

Christine Holst

tillidsrepræsentant

Klemensker Skole, Bornholm

Svar

Jeg kan godt forstå din utilfredshed med de små kommuner, der bevidst udsulter folkeskolen. Foreningen vil nøje følge udmøntningen af arbejdstidsaftalen i de små kommuner.

Jeg har bedt sekretariatet besvare dine konkrete spørgsmål direkte til dig og kredsen.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF

Powered by Labrador CMS