Debat

Kursus i Geodata

EO-browseren er et imponerende hjælpemiddel til at undersøge Jorden. Underviserne kan bruge det til at give eleverne nye redskaber til undersøgelse i de fælles faglige fokusområder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 10. maj deltog jeg i det første kursus i geodata i udskolingen i Danmark. Vi lærte at bruge nye imponerende redskaber til at undersøge Jorden. Underviserne kan bruge det til at give eleverne nye redskaber til undersøgelse i de fælles faglige fokusområder.

https://esero.dk/begivenhed/geodata-i-udskolingen-ii

Man kan deltage i fortsættelsen af kurset den 4. oktober 2019 kl. 08.30 i Videnskabernes Hus i Bjerringbro.  ESERO Danmark arrangerer. Kurset er gratis. Du kan sagtens deltage, selvom du ikke var med den 10.5. Videnskabernes Hus kan hjælpe med at finde overnatningssteder. Kursusleder: Peter Mikael Hansen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

 Vi lærte at bruge EO browseren: https://www.sentinel-hub.com/explore/eobrowser

Gør sådan: Opret en brugerprofil på sitet. Derefter kan du vælge satellit, område og tidsrum i browseren. Du søger, og du ser billederne. Gem de bedste fotos med ”pin”. Du kan downloade fotos og timelapses til din pc ved hjælp af ikoner til højre på skærmen.

Jeg hentede mest billeder med fra satellitten Sentinel 5P. PÅ disse kan man spore indhold af gasser som NO2, SO2, CO, O3, CH4 og HCHO i atmosfæren.

Når man har fundet billederne kan man bruge ikoner til høje på skærmen til at downloade billeder og timelapses.

Til billedet valgte jeg at måle NO2 over Vesteuropa den 5. maj 2019. Der var skyfrit fx over de britiske øer. Hvad kan mon være årsag til de store udslip i Den engelske Kanal? Jeg mistænker, at det er fiskerfartøjer uden katalysatorer! Her har eleverne et nyt undersøgelsesredskab, når de vil måle forurening af atmosfæren.

Man kan fortsætte med at finde nye fotos. Nogle områder er dækket af skyer på en bestemt dato. Andre områder blev ikke overfløjet af satellitten den dag. Derfor søger man på andre tidspunkter og andre steder.

Det er meget enkelt at bruge EO-browseren. Jeg tænker at det vil være spændende for alle naturfagslærere at anvende EO-browseren.

Jeg efterlyser mange flere kurser om EObrowseren i hele landet. Vi må lave netværk, hvor brugerne kommunikerer med hinanden om deres undersøgelser.

Jeg glæder mig til at lære mine elever at bruge EO -browseren. De vil få et redskab, der er egnet til undersøgelser i deres fælles faglige fokus projekter.

På kurset den 4. oktober vil vi også bruge Google Earth Pro og SkoleGIS

Oplysninger om Sentinel satellitterne:

https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/brug-rummet/Adgang%20til%20data/Copernicus/copernicus-sentineller/sentineller

https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/brug-rummet/Adgang%20til%20data/Copernicus

Imponerende videoer fra ESA: Earth from space:

https://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2019/03/Earth_from_space_The_Alps

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/09/Earth_from_Space_Petermann_Glacier

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/05/Earth_from_Space_Columbia_Glacier

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2019/04/Earth_from_space_Egyptian_crop_circles

En tur langs Coloradofloden af Jan Holmgård fra Edugalaxen:

https://edugalaxen.com/2018/04/29/en-tur-langs-coloradofloden/

En tankevækkende artikel om fældning af regnskov for at give plads til en bauxitmine: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/norges-to-ansikter-i-regnskogen-1.14362780

Resursepersoner:

José Miguel González Pérez, Norge

Jan Holmgård, Edugalaxen, Finland

Rasmus Munch, skolelærer, Danmark

Peter Mikael Hansen, Danmark

Powered by Labrador CMS