Blog
1   5

Skrub af!

Abonner på nyt om Stina Egedius Miller i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvem skulle have troet de ville det?

“Åh Stina må vi ikke nok komme på skrubbe af holdet?”, to fjerdeklasses piger ser på mig med bedene øjne. Hvem kan sige nej til det?

Skrubbe af holdet er en aktivitet, jeg har introduceret i billedkunstundervisningen igennem flere år.

Jeg har intet problem med, at det kan ses billedkunstlokalet er et værksted. Men af og til er det alligevel meget rart at få gjort ordentligt rent og det har vores rengøring altså ikke tid til i løbet af året.

Heldigvis er flere af børnene ret vilde med den aktivitet. Jeg har til gengæld lovet ikke at røbe det overfor deres forældre, som kunne komme til at drage uheldige paralleller til rengøring på værelset hjemme.

Artiklen fortsætter under banneret

Altid et valg.

Når jeg foreslår det som aktivitet, er der af og til nogen som udviser en vis skepsis. Men det ender ofte med, at de som kaster sig over opgaven med at skure og skrubbe malerklatter af, bliver så optagede af det, at de tigger mig om at bruge frikvarteret på det også.

Det får de af og til også lov til.

Skrub af holdet kan også vælge at få orden på skabene, sortere materialer eller afprøve tusser. Det er der også en del strukturerede elever, som synes er en ren fest. Jeg har haft tilsyn med lokalet i to år nu, begge år uden at få tid til det, så her har jeg heller ingen skrupler over at lade de kære små komme til. Jeg kunne dog aldrig drømme om at pålægge dem opgaven.

Når vi har perioder med valg, så er en af aktiviteterne altså skrubbe af holdet. Vil man ikke det, så vælger man jo bare en aktivitet af mere kreativ karakter.

Hov du! jeg har lige brugt en time på det bord.

Det bedste er, at eleverne føler et større ansvar for at holde det pænt bagefter. Jeg forsømmer aldrig en chance for at fortælle den næste klasse, at der lige har stået en gruppe elever, som har gjort en indsats på et område og det bliver som regel modtaget med beundring og respekt. Det er også et rigtig godt wake up call, til de elever, som hver eneste uge skal diskutere, hvorvidt de skal rydde op efter andre end sig selv. Ingen går før lokalet er i orden, vi hjælper hinanden i klassen. De forundres unægteligt, når kammerater vælger at gøre rent efter indtil flere årgange. Jeg lader dem rengøre eller ordne lige præcis det område de har lyst til og kan overskue, alt er bedre end at det ikke bliver gjort. Hovedrengøringen kan bare komme an, vi har allerede taget det værste, med fornøjelse.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt