Debat

Randers Lærerforening har et medansvar

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Randers Kommune er gået tilbage til en Overenskomst 2005-aftale. Kommunale nedskæringer nødvendiggjorde en tilpasning af den gamle 08-aftale, som parterne ikke kunne enes om.

Randers Kommune ville styrke efteruddannelsen og hæve det maksimale undervisningstimetal med 30 timer om året. Lærerforeningen havde ikke tillid til, at de enkelte medarbejdere, tillidsrepræsentanter og skoleledere i en A08-aftale kunne reducere i opgaverne. Det sidste tilbud til lærerforeningen var en faktornedgang fra 2.21 til 2.17. Dette ville hæve det maksimale undervisningstimetal med 15 timer om året.

Lærerforeningen vurderede, at det var bedre for lærere og børnehaveklasseledere at arbejde efter en A05-aftale end en A08-aftale, hvor der skulle undervises op til en halv lektion ekstra om ugen. Derfor har lærerforeningen et ansvar for lærernes arbejdsforhold. Det kan man ikke løbe fra.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi har mange dygtige lærere i Randers Kommune. Medarbejderne fortjener ros og anerkendelse for deres arbejde. Randers Lærerforening har tegnet et billede af arbejdsforholdene, som vi ikke kan genkende. De professionelle og dygtige medarbejdere, der i juni forlod skolen, er i løbet af sommerferien forvandlet til personer, der ikke formår at tænke og arbejde selvstændigt og handle professionelt inden for de givne rammer. Samtidig forsøger de at fremstille lederne som uduelige og medarbejderfjendske.

Den form for retorik ødelægger medarbejdernes og skolens ry. Det er vigtigt at stå vagt om skolens renomme. Det skal ikke ofres i en faglig kamp. Faglige uenigheder skal løses i det faglige system.

Lad os sammen arbejde for, at lærerne kan få den ros og anerkendelse, de fortjener, og i fællesskab skabe den gode folkeskole, alle ønsker.

Svar

Der er mange dygtige lærere i Randers Kommune, der alle fortjener stor ros og anerkendelse for den meget kvalificerede undervisning, de leverer.

Lærernes arbejdsmiljø er under pres. Randers Kommunes elevtal har været uforandret gennem de seneste fire-fem år, men kommunen har i samme periode nedlagt 120 lærerstillinger.

Skoleafdelingens oplæg til årets arbejdstidsforhandlinger betød, at lærerne skulle undervise mere. Afhængigt af om man var ansat på en almindelig folkeskole eller på en specialskole, svarede det til, at der ekstra skulle leveres arbejde i 72 eller 93 timer per år.

For ikke at belaste lærernes arbejdsmiljø yderligere ønskede Randers Lærerforening, at der som kompensation for det øgede antal undervisningstimer skulle fjernes andre arbejdsforpligtigelser. Dette ønskede kommunens forhandlere ikke at medvirke til.

Derfor fik vi ikke en ny arbejdstidsaftale i 2008.

Lærerne i Randers Kommune har fået en A05-aftale. Ikke den gamle kendte A05-aftale, men en aftale, hvor KL's konsulenter har rådgivet/presset skolelederne til at udnytte aftalen til den yderste grænse - og lidt mere.

Skolelederne har efter mange år med helhedsaftaler og selvstyrende team slet ikke været gearet til den detaljerede planlægning, der kræves med en A05 i mødeplanen.

Randers Lærerforening vedkender sig sin del af ansvaret for at indgå aftaler, der sikrer lærerne gode arbejdsforhold. Jeg håber, at skolelederne i Randers Kommune også vil vedkende sig deres del af ansvaret. Det er mit håb, at vi hurtigst muligt kan få genskabt det gode samarbejde, der var mellem lærere og ledere i Randers Kommune, før konsulenterne fra KL startede deres tillidsnedbrydende arbejde.

Kurt Sørensen, Randers Lærerforening