Kronik

Ny politisk kultur i Danmark

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye regering har i forbindelse med sin tiltræden sendt nye, vigtige signaler til omverdenen. Regeringen vil samarbejde både på Christiansborg og uden for. »Vi vil lytte til andre end os selv«, sagde statsministeren under fremlæggelsen af det nye regeringsgrundlag. Som kærkommen erstatning for politisk døvhed kan lytning blive en ny disciplin i dansk politik. Samarbejde og reelt partnerskab om at skabe fælles løsninger. Det er befriende og positive toner.

Især i en tid hvor pengene er små, skal de bruges klogt. Derfor er det nødvendigt at finde fælles holdbare løsninger. Den forrige regering miksede en cocktail af nedskæringer og overdreven styring og kontrol. Det var og er ikke særlig klogt og har ikke skabt effektivitet og gode resultater. Også her er der brug for en kulturforandring ved målrettet og tillidsfuldt at give lærerne gode rammer for at tage ansvaret for undervisningen. Dertil har vi i DLF masser af gode ideer, for eksempel til hvordan pengene og lærerkræfterne kunne bruges bedre. Hvordan der målrettet kan investeres i lærernes efteruddannelse til gavn for undervisningen. Og ideer til hvordan der kan investeres på inklusionsområdet, så der bliver plads til flere elever i den normale undervisning. Blot for at nævne to områder, der kan forbedre kvaliteten af undervisningen, hvis det skrues rigtigt sammen.

Vi har også hørt og set det skrevet fra den nye regerings side, at den vil satse på uddannelse. Den vil sætte handling bag ordene i form af investeringer i både folkeskolen og ungdomsuddannelserne. Ud fra den betragtning at uddannelse er en af forudsætningerne for, at vi kan tjene penge og fremtidssikre Danmark. Uddannelsesniveauet i Danmark skal ganske enkelt være højere end i de lande vi skal konkurrere med - ellers taber vi i konkurrencen. Netop den pointe har jeg før påpeget på denne plads - befriende, at det nu er regeringens politik.

Hvordan kommer vi som profession til at mærke den nye start og de nye vinde? Regeringen har først lige sat sig til rette, så vi har naturligvis stadig til gode at se resultater. Men signalerne om en ny politisk kultur i Danmark er befriende og hårdt tiltrængt. Vi vil fra Danmarks Lærerforenings side gøre alt, hvad vi kan for at bakke op og skubbe på for denne kulturforandring i politisk retorik - til gavn for skolen og undervisningen.

Powered by Labrador CMS