Blog
0   13

Er genrebegrebet ved at dø?

Abonner på nyt om Monica Bovedt i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Måske var jeg ude at tisse…

Jeg har i hvert fald ikke set den komme… At genrer nu ikke længere er det, elever skal kunne. Er det ikke et vigtigt begreb i Fælles Mål? -Eller er det kun i forbindelse med læsning/fortolkning?

Eleverne skal ikke forberede sig på en bestemt genre, men at skrive fortællende, informerende, reflekterende eller argumenterende”, skriver formanden for opgavekommissionen. Så nu må der gerne være en talende frø i en reportage eller et essay, så længe eleven skriver det på en fortællende og reflekterende måde?

Sat på spidsen.

Men skal jeg ændre min undervisning, så jeg ift. det mundtlige fortsat underviser i genrer (jeg tror ikke, at forfattere og journalister holder op med at skrive i genre, fordi opgavekommisionen ændre mening om, hvad der er vigtigt ift. danskfaget i folkeskolen), men ift. det skriftlige, blæser vi på genrerne og skriver i stedet fortællende, informerende, reflekterende eller argumenterende. -Happy go lucky.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg er helt med på, at målgruppen for en tekst er relevant - og vigtig. Især ift. de nyere genrer som fx. et blogindlæg. Men målgruppe for et essay… Jeg ved ikke, man kan da godt opdigte en målgruppe, men holder det? Umiddelbart tænker jeg, at man skriver et essay, fordi man er optaget af et emne. Forfatteren skriver for at tænke, for at for at sætte sit emne i perspektiv - og gør han/hun det godt, kan vi andre nyde sproget i essayet og måske få ny indsigt i et emne og selv gøre os nogle tanker om det.

Til afgangsprøven i år kan jeg forstå, at det var et horrormagasin, der var mediet essayet skulle bringes i - hvem er målgruppen? Dem, der læser horrormagasiner! Ja, så langt er jeg med. Men hvem er det? Jeg kender ikke nogen…

Mon Fælles Mål skal revideres?... Igen

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt