Sammenbrud i Gladsaxe

Gladsaxe Kommune og Gladsaxe Lærerforening kunne ikke blive enige om frikvartersressourcen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert minut skal tælles - så mange minutter over kaffen på lærerværelset, så mange minutters opstilling til fysikforsøg før første undervisningslektion og så mange minutter til at læse og bedømme 9. klasses afgangsprøve-stile. Sådan kan næste skoleår blive for Gladsaxe Kommunes lærere og skoleledere, efter at forhandlingerne om en lokal aftale om arbejdstiden i sidste uge brød sammen. Kommunen og Gladsaxe Lærerforening kunne ikke nå til enighed om en akkord for pauser og frikvarter.

'Skolerne i Gladsaxe har typisk et langt spisefrikvarter på 45 minutter. Lærerne har generelt 85 minutters pause om dagen, viser vores optællinger på konkrete lærere', fortæller formanden for Gladsaxe Lærerforening Henrik Poulsen, som havde krævet, at der til hver lærer blev afsat et kvarter per lektion.

'Kommunen ville på én og samme tid give os mindre pausetid og lade det være op til den enkelte skole at gå ind og give eleverne længere frikvarter. Man ville altså give os en dårlig timeakkord og bagefter udvide pausetiden. Det lugter langt væk af snyd på vægten', mener Henrik Poulsen, som derfor krævede, at der blev lagt loft over, hvor mange frikvartersminutter hver lærer kunne få om dagen.

Gladsaxes børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase konstaterer, at ét enkelt pauseminut ekstra koster kommunen omkring en million kroner.

'Kommunen har lagt et budget ud fra, at politikerne ønsker, at så mange ressourcer som muligt skal bruges til undervisning, og det er så min opgave at sørge for, at det ikke går ud over efteruddannelse og andet'.

Døren står åben på Svend Erik Haases kontor, hvis lærerforeningen skulle ønske forhandlingerne genoptaget - og i lærerforeningens hus siger Henrik Poulsen, at Svend Erik Haase er velkommen til at vende tilbage. Men sker det ikke, er Henrik Poulsen særdeles fortrøstningsfuld ved udsigten til konkret optælling, der vil give lærerne løn for nøjagtig den tid, eleverne har frikvarter. Det samme er hans modpart.

'Vi har også talt på konkrete lærere, og vi mener, at pausetiden er mindre', siger Svend Erik Haase.

Gladsaxe Lærerforening ville ikke diskutere de øvrige elementer i en arbejstidsaftale, før pauseproblematikken var løst. Henrik Poulsen påpeger, og det har Folkeskolen fået bekræftet, at der er andre kommuner, hvor man er nået til enighed om en pauseressource på 15 minutter per lektion.

Det er kredsens opfattelse, at Gladsaxe Kommune i forhandlingerne har ønsket at få lærerne til at yde gratisarbejde for at modvirke de nedskæringer på skoleområdet, som ligger i det budget, der blev vedtaget i efteråret. Dengang var der protestarbejdsnedlæggelser på samtlige kommunens skoler. Henrik Poulsen frygter nu nedskæringer på efteruddannelse, tilsyn, skolevejledning og mange andre opgaver i forbindelse med undervisningen, når skolerne skal planlægge næste skoleår med det forringede budget.

Gladsaxe Lærerforenings bestyrelse gik straks efter sammenbruddet i gang med at informere lærerne ved møder rundt om på skolerne, og der er generalforsamling i foreningen den 7. marts, hvor lærerne vil tage stilling til situationen.