Er det nu, du skal blive leder?

Selvom jobmarkedet er nedkølet, er der ubesatte lederjob over alt i landet. Tjek selv om du egner dig til at blive leder her på siden. Skriv »Egner du dig til at blive leder?» i søgefeltet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tretten. Så mange lederstillinger er der lige nu slået op på lærerjob.dk. Det er tæt på en tredjedel af alle aktuelle opslag, og da de fordeler sig i hele landet plus Sydslesvig, er der næsten ingen områder, hvor der ikke er en ledig lederstilling inden for almindelig transportafstand. Har du lyst til at prøve at blive leder, er der altså gode muligheder, selvom en stor del af jobmarkedet er præget af efterår og nedkøling. Men vær opmærksom på, at vejen til mange lederstillinger går over en lederuddannelse eller praktisk erfaring fra underordnede lederjob.

»Hvor det tidligere var almindeligt kun at have en baggrund som lærer og måske have prøvet kræfter med jobbet som lærerrådsformand eller tillidsrepræsentant, er det i dag normen, at mange har taget en lederuddannelse« siger Jan Henriksen. Han er skolechef i Viborg Kommune, der netop nu har et ledigt job som øverste leder på Løgstrup Skole. »Hvis man skal i betragtning til sådan en stilling, vil det kræve både pædagogiske og administrative erfaringer og formentlig forudsætte, at man har været afdelingsleder eller viceskoleinspektør i en periode. Afhængig af kompleksistet i det konkrete lederjob, er det også naturligt at tage uddannelsesniveau i betragtning. Et arbejde som skoleleder kræver både ledererfaring og relevant uddannelse« siger han.

Når der er kommet fokus på uddannelse, hænger det sammen med et kulturskift omkring ledelse. Det var tidligere et felt, der lå i forlængelse af et almindeligt lærerjob. Nu er det ifølge den midtjyske skolechef et selvstændigt fagområde. »Jeg har selv en lærerbaggrund, men har fra begyndelsen gået ledervejen. Der er stadig lærere som finder interesse i en lederkarriere, og som er målrettede mod at blive ledere og som løbende uddanner sig til at gå den vej« siger Jan Henriksen. Der er mange måder at uddanne sig til at blive leder inden for skoleområdet. Udgangspunktet er, at det gælder om at finde ud af, om man egner dig til at blive leder, og er klar til at bygge viden om ledelse ovenpå. Det gør man ved for eksempel ved at tage en diplomuddannelse i ledelse. »Vi forudsætter ikke, at ansøgere har sådan en uddannelse på forhånd, men de skal være parate til at tage den eller en anden relevant lederuddannelse, hvis de får jobbet.

 Det at være en god leder forudsætter, at man er parat til dygtiggøre sig og tilegne sig mere viden om ledelse« siger Viborg-skolechefen. Hvis man vil tjekke sine lederegenskaber, er det muligt at gennemføre en ledertest på folkeskolen.dk - "Egner du dig til at blive leder?"