Madkundskab
0   5

Sådan får du eleverne til at spise insekter

Med fokus på klima og bæredygtighed er melorme og græshopper blevet ristet, knust og marineret i madkundskab på Nørre Fælled Skole. Det har krævet madmod – både fra eleverne og læreren.

"Græshopper i en marinade af chili, sukker, soja og drysset med sesamfrø er faktisk rigtigt lækkert. Jeg har lavet det et par gange og også serveret det til gæster derhjemme".

Stine Volsgaard Hansen er mandkundskabslærer på Nørre Fælled Skole i København. Her har hun siden påske været en del af et nyudviklet undervisningsforløb fra Bugging Denmark. Her er klima og bæredygtighed kommet på skoleskemaet sammen med melorme og fårekyllinger, som eleverne i 6. og 7. klasse selv har passet i "insektfarme" og tilberedt i madkundskab.

"Vi har ristet melormene og blendet dem til mel, som vi har bagt til kiks. Derudover har vi også lavet ristede melorme med barbecue, og så bagte 7. klasse til Skolernes Folkemøde en chokoladekage, hvor eleverne også havde lavet melorme om til mel", fortæller hun.

"Det har været vældig underholdende, da insekter stadig ligner det, de er. Der er øjne, ben og alt muligtandet godt. Det har krævet en del madmod fra elevernes side, men overraskende mange har smagt på retterne. Og dem, der ikke ville smage, synes heldigvis stadig, at det var sjovt at tilberede insekterne."

Artiklen fortsætter under banneret

Stine Volsgaard Hansen fortæller, at det også var grænseoverskridende for hende at sætte tænderne i en melorm, men at hun som lærer var nødt til at gå forrest.

"Jeg havde slet ikke forestillet mig, at jeg skulle spise så mange insekter det her skoleår, eller at det skulle ende med, at jeg faktisk synes, de smager ganske fint", siger hun grinende.

Insekter og klima på skoleskemaet
For ikke at springe direkte ud i insektsnackene, startede Stine Volsgaard Hansen med at forklare eleverne om de fem forskellige grundsmage, vi har, og hvordan insekter kan bidrage med umami. Derefter skulle eleverne med bind for øjnene igennem alle smage, dog uden at få insekter på gaflen. Da eleverne begyndte at tilberede insekterne, har Stine Volsgaard Hansen også snakket klima, bæredygtighed og etik med eleverne.

"Undervisningsforløbet har været rigtig godt til at starte en masse refleksioner i klassen. Vi har blandt andet diskuteret, om vi kan blive ved med at spise så meget oksekød, og om insekterne er fremtidens køderstatning. Vi har også reflekteret over det grænseoverskridende ved at spise en græshoppe med ben, fremfor mel, hvor melormene er blendet i", forklarer hun. 

Stine Volsgaard Hansen vil gerne anbefale, at man prøver insekter af i madkundskab. Er man ikke en del af Bugging Denmarks undervisningsforløb, kan man sagtens finde inspiration på nettet. 

"Man kan også selv improvisere. Det var eksempelvis 7. klasse, der fandt ud af, at man også kunne bruge melorme-mel i chokoladekage", siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt