Læsning
0   774

Antvorskov Skole griber ordet på FN’s internationale læsedag

Læsebølgen kom hele vejen fra New Zealand, da den i morges skyllede ind over Antvorskov Skole i Slagelse. Kl. 9.30 greb den vestsjællandske skole ordet og lod, som tusindvis af andre danske elever, højtlæsning og rap dirigere formiddagen.

"Den internationale læsedag flytter sig med tidszonerne henover verdenskortet. Nu har vi den, men senere i dag når den til USA og måske også helt til Hawaii" fortalte skoleleder på Antvorskov Skole Søren Ranthe i morges, hvor mere end 600 elever var samlet i skolens kantine.

Alle var de udstyret med en bog, og da klokken slog halv ti, forvandledes den menneskefyldte kantine sig til et mangestemmigt orkester af ord, da eleverne to og to læste højt for hinanden.

Det er første gang herhjemme, at FN's internationale læsedag markeres. Det sker i år på initiativ af det kreative fællesskab 'Ordet fanger', der har allieret sig med Danmarks Lærerforening, Dansklærerforeningen, Skolelederforeningen og Nationalt Videncenter for Læsning for at sætte fokus på vigtigheden af at læse en masse - og læse højt.

Læs højt

Artiklen fortsætter under banneret

Højtlæsning er nemlig kodeordet, når børn skal fatte interesse for selv at læse og blive gode til det. Jo mere man har fået læst højt, jo nemmere vil man også have ved selv at lære at læse.

For Lars Møller, der står bag projektet 'Ordet fanger', handler den danske markering af FN's læsedag ganske enkelt om, at vi alle skal læse noget mere. Det vil styrke vores evne til at lære resten af livet, fortæller han.

"Læsning gør os bedre til at kommunikere med andre mennesker, vi udvikler en bedre fantasi og får også nemmere ved at koncentrere os. Herudover lærer vi mere om verden," forklarer Lars Møller, der har tilkaldt hjælp fra to danske rappere, for at få slynget sit budskab ud til den yngre generation.

Ord på beats

Rapperne 4PRO og David Dieu har lavet 3 beats til markeringen af FN's læsedag. Fra ordet-fanger.dk har alle danske skoleklasser kunnet hente musikken og forberede deres egen tekst og sceneshow.

Således også i Slagelse. Her fik eleverne endda et særligt incitament til at slå sig løs i formiddagens planlagte rap-øvelse, da 4PRO og David Dieu mødte op på skolen.

En rødhåret syvende klasses pige fandt modet frem og gik alene på scenen til hele salens jubel, mens en drengegruppe fra parallelklassen med genrekorrekte kasketter og store hættetrøjer rappede på skift.

Som ved et andet X-factor-show havde skoleleder Søren Ranthe, børnebogsforfatter Martin Winther Madsen og de to rappere indtaget pladserne ved et dommerbord, der noterede sig elevernes mestring af ordkunsten.

Antvorskov Skole var efter sigende den eneste skole i Slagelse, der deltog i 'Ordet Fanger' s markering af den internationale læsedag. Lars Møller ved, at knap 100 skoler over hele landet markerede dagen på samme måde som Antvorskov Skole. Men da 'Ordet Fanger' ikke har opkrævet tilmeldinger, ved ingen om endnu flere skoler læste og rappede sig igennem formiddagen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.234 andre er allerede tilmeldt