Lars Løkke vil væk "fra den gamle ideologiske stridsplads om gruppeeksamener", siger han.

Lars Løkke fortryder afskaffelsen af gruppeeksamen

Venstre afskaffede i 2006 gruppeeksamen med den begrundelse, at den studerende har krav på en individuel bedømmelse. Men nu er partiet vendt på en tallerken og vil genindføre eksamensformen på ungdoms- og de videregående uddannelser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nu er vi lykkedes med det opgør (med den tidligere eksamenskultur, red.), og derfor er vi klar til at åbne for en moderniseret udgave af gruppeeksamen, der giver mulighed for gruppeeksamen, men samtidig sikrer, at mindst halvdelen af eksamenerne fortsat er individuelle", siger statsministeren, Lars Løkke Rasmussen (V) til venstre.dk.

Så sent som sidste år kunne man læse om Venstres holdning til gruppeeksaminer under punktet uddannelsespolitik på Folketingets hjemmeside, at "eksamination og besvarelse af opgaver skal foregå individuelt, så det tydeligt fremgår, hvad den enkelte kan".

"Derfor vil vi ikke tilbage til ordningen fra før 2005", lød det.

Rækker hånden ud til oppositionen

Men nu kunne det tyde på, at piben har fået en anden lyd. Tiderne er skiftet til fordel for holdarbejde og tværfaglighed, mener statsministeren, der også vil have indført ideudvikling som fag i folkeskolen, så innovation og iværksætteri kan komme på skoleskemaet for dermed at "fremme iderigdommen".

"Vores mål er, at vi nu fjerner os fra den gamle ideologiske stridsplads om gruppeeksamener, og derfor er det også min forventning, at partierne på Christiansborg vil gå konstruktivt ind i arbejdet", siger Lars Løkke Rasmussen.

S: Hvorfor må uddannelserne ikke selv vælge?

Men hos Socialdemokraterne, som vil genindføre gruppeeksamen som den var før 2006, er uddannelsespolitisk ordfører, Christine Antorini, ikke imponeret over statsministerens håndsrækning.

Hun forstår ikke, hvorfor det kun må være halvdelen af eksaminerne, der gennemføres i grupper.

"Nu spiller statsministeren ud med, at Venstre også vil genindføre gruppeeksamen. Og så alligevel ikke helt. Der skal nemlig tælles eksamener, for det må kun være i op til halvdelen af eksaminerne. Lad dog uddannelserne selv styre eksamensformerne", siger Christine Antorini til folkeskolen.dk.

Genindførelsen af gruppeeksamen, som den så ud før 2006, vil end ikke kræve en lovændring, påpeger hun.

"Undervisningsministeren og videnskabsministeren skal bare ændre eksamensbekendtgørelsen tilbage til den oprindelige med frihed til valg af eksamensform, hvor der i øvrigt også var individuel karaktergivning, selvom det var en gruppeprøve eller eksamen", siger hun.

Læs mere

Læs udspillet her

Venstres tidligere holdning tilgruppeeksamen

Folketingsvalget på folkeskolen.dk

Powered by Labrador CMS