Nul huller i efteruddannelse

Læreres efteruddannelser vil ikke blive afbrudt, hvis CVU-loven bliver vedtaget

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Loven om Centre for Videregående Uddannelser (CVU) får ingen praktisk betydning for lærere foreløbig. Hvis den bliver vedtaget, betyder det ganske vist, at efteruddannelserne inden 1. juli 2005 bliver overflyttet til de nye CVU'er. Men lærerne skal bare gøre, som de plejer, når de søger efteruddannelse.

'Ministeren har lagt vægt på, at der ikke må opstå huller i efteruddannelsesforløbene', understreger Nils Holdgaard Sørensen, der er konstitueret rektor på Danmarks Lærerhøjskole. Han siger, at den enkelte kursist ikke vil komme til at mærke den store forskel. Kurserne er allerede geografisk spredt, og undervisningen vil som regel finde sted i samme lokaler som i dag.

'Efterhånden bliver alle Lærerhøjskolens afdelinger og deres medarbejdere overført til CVU'erne. De vil så udbyde de nye kurser, men de vil ligne de kurser, der i dag udbydes i Lærerhøjskolens regi. Vi venter ikke de store ændringer, selvom man ikke kan regne med, at alle kurser udbydes alle steder', siger han.

Til gengæld vil uddannelserne blive koordineret, sådan at der ikke bliver skabt konkurrence mellem dem.

'Ministeren vil sikre, at uddannelserne ikke konkurrerer hinanden ned ved at blive udbudt flere steder i det samme nærområde', siger Nils Holdgaard Sørensen.

Selvom der er lavet en femårig overgangsperiode, forventer Nils Holdgaard Sørensen en forholdsvis hurtig overdragelse. Han regner med, at en del CVU'er vil være på plads i løbet af det kommende år.

Ifølge lovforslaget skal op til ti CVU'er overtage de forpligtelser for læreres og pædagogers efter- og videreuddannelser, som i dag påhviler Danmarks Lærerhøjskole og Danmarks Pædagoghøjskole.

CVU'erne får pålagt at samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, så der sikres et landsdækkende udbud af læreruddannelser. De skal også fungere som videnscentre inden for deres fagområder og deltage i udviklingsprojekter og aftaler om forskningstilknytning.

Danmarks Lærerhøjskole, Danmarks Pædagoghøjskole og Danmarks Pædagogiske Institut bliver samlet i Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) med det formål at give den pædagogiske forskning et kvalitetsløft. DPU skal udbyde forsker-, kandidat- og masteruddannelser.

Lovforslaget skal til førstebehandling i Folketinget torsdag den 24. februar.