Blog
0   32

Idrætsprøven og skader: Viljen baner vejen

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Idrætsprøven kræver især samarbejde, tålmodighed og hårdt arbejde. Den enkelte er afhængig af sin gruppe – og gruppen afhængig af den enkelte. Derfor rammer det ikke kun den enkelte elev, men hele idrætsgruppen, når der opstår en skade kort før prøven.

Foto: Pixabay.com

 

….og skader – dem fik jeg mange af i min klasse. Korsbåndsoperation, fodskade, brækket tommelfinger og brækket håndled. Jeg begyndte så småt at nynne sangen om de ti cyklister, der langsomt forsvandt én efter én. For skaderne rammer jo ikke kun den enkelte elev - men hele gruppen. Nogle af skaderne dukkede først op et par dage før selve idrætsprøven skulle løbe af stablen – så det havde stor betydning for sammensætningen af praksisprogrammet. Nogle øvelser kunne ændres, andre måtte differentiere i øvelserne – og med fuld forståelse. For opbygningen af programmet har været undervejs allerede siden slutningen af april, da klassen fandt ud af, at de skulle op i idræt - og skadessituationen skulle jo heller ikke ramme de ikke-skadede elever.

 

Artiklen fortsætter under banneret

Det positive gruppearbejde

Men at arbejde i en gruppe har også sine fordele i sådanne skadessituationer. Min klasse udviste et helt specielt sammenhold – også de enkelte idrætsgrupper imellem. De tilbød hinanden ekstra hjælp som kaniner til de andres idrætsprøver, og de hjalp med opsætning af redskaber i gymnastiksalen. Jeg var dybt imponeret over deres sammenhold i klassen. På trods af det arbejdspres de fleste var ude i, valgte de alligevel hinanden til. Dette var bestemt ikke en selvfølge, da idræt er en meget tidskrævende prøve. Flere grupper kunne nemt have vendt ryggen til og passet deres eget, men jo mere uheldene regnede ned over os, jo tættere stillede eleverne sig sammen som klasse.

 

Viljen baner vejen

Skaderne kunne nemt have fået konsekvenser for eleverne, da praksisdelen er svær at undlade. Men både censor og jeg fik os en oplevelse, da eksempelvis en elev på et ben (det andet var korsbåndsskadet) og med armen i gips (brækket tommelfinger) lavede en helt fejlfri sjippe-serie.

Skader kan altid komme, og eleven kan også komme til sygeeksamen. Det er bare helt specielt at skulle slippe sin gruppe som elev i idræt. Denne prøveform får for det meste et ganske særligt sammenhold frem i eleverne, og trods de mange uheld gik alle mine elever op.

Så hvad idræt angår, er der en vej – hvis også viljen er der.

Selv med skader!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.156 andre er allerede tilmeldt