Debat
0   165

Skoleranglister gør mere skade end gavn

Undervisningsministeriet har offentliggjort en rangliste over landets skoler. Det er noget, der gør mere skade end gavn. For resultatet bliver ikke mere faglighed, men blot at nogle tilfældige skoler bliver hængt ud såsom det aarhusianske 10.-klasse-center, Center 10. Skolens rangering bygger på en måling med 23 ud af 260 elever. Det er absurd og kun ødelæggende for skolen, for det har selvsagt konsekvenser at blive hængt ud i pressen. Det er just heller ikke fair at angribe en skole, hvor der arbejdes benhårdt hver eneste dag for at skabe gode resultater og oven i købet på så spinkelt et grundlag.

Regeringen har gjort sig til talsmænd for et konstant fokus på kontrol og måling i alle afskygninger: Flere test, prøver og karakterer, mere bureaukrati og nye regler i ét væk. Men der mangler solid dokumentation for, at det hæver fagligheden og giver børnene et bedre læringsmiljø. Regeringens tunge belejring af folkeskolen virker ikke. Det, der er brug for, er en evalueringskultur, hvor der er plads til nuancer og tid til at give det enkelte barn de bedste muligheder ud fra barnets egne reelle behov. Det er det, der giver gode skoler - ikke unuancerede ranglister baseret på et par få karakterudsnit.

Artiklen fortsætter under banneret

Der findes en anden og bedre vej end kontrol, test og ranglister. Hvis ministeren ikke tror på det, føler jeg mig overbevist om, at hans forgænger Bertel Haarder vil låne ministeren sine noter: »En lærer skal kunne evaluere sine elever i tillid til, at resultaterne ikke videregives. Resultaterne skal heller ikke bruges til at lave offentlig rangordning af skolerne, sådan som man med negative følgevirkninger har set det i for eksempel England. Derfor er resultaterne blevet gjort fortrolige«.

Jeg håber, at Haarder får ministeren på bedre tanker.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ