“Jeg håber, at vi kan være ærlige her. Jeg er ked af, at man fra socialdemokratisk side ikke har turde snakke og mene noget om folkeskolen, efter man lavede reformen, som var meget upopulær". Sådan sagde Holbæk Kommunes socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen under en debat i dag på Folkemødet.

S-borgmester: Mit parti har ikke turdet tale folkeskole, siden vi indførte skolereformen

Danmarks måske kommende statsministerparti har ikke turdet tale folkeskole, siden partiet indførte den meget upopulære folkeskolereform. Sådan lød kritikken her til eftermiddag på Folkemødet fra den socialdemokratiske borgmester i Holbæk Kommune.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går talte den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen på Folkemødet. I dag har hun genoptaget regeringsforhandlingerne på Christiansborg.

Imens Mette Frederiksen forsøger at formulere et regeringsgrundlag, der har politisk opbakning - og som meget muligt kan komme til at indeholde ekstra penge til folkeskolen - så fik Socialdemokratiet her til eftermiddag under en paneldebat på Folkemødet skarp kritik fra egne rækker for at have forladt skoledebatten, siden partiet i 2013 vedtog en ny folkeskolereform.

Holbæk vil også droppe testene

Paneldebatten var arrangeret af Holbæk Kommune, og her sendte kommunens socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen undervejs en skarp kritik efter sine partifæller på Christiansborg. 

"Jeg håber, at vi kan være ærlige her. Jeg er ked af, at man fra socialdemokratisk side ikke har turdet snakke og mene noget om folkeskolen, efter man lavede reformen, som var meget upopulær. Da jeg blev borgmester, tænkte jeg, at nu skal det simpelthen være nok. Jeg ville aldrig nogensinde igen ikke tale om folkeskolen",  lød det fra den kendte socialdemokratiske borgmester.

Borgmester: Vores roller er at sikre gode rammer - ikke andet 

Debatten var placeret ombord på et skib i Allinge Havn og havde titlen "Folkeskolen har vind i sejlene". Her blev paneldeltagerne bedt om at pege på, hvordan man skaber en folkeskole, hvor flere elever trives. 

Ny aftale: Lærerne i Holbæk får sikret tid til forberedelse

Flere penge til gode rammer og mindre styring fra rådhuset, lød svaret fra Christina Krzyrosiak Hansen.

"Jeg har fundet ud af, at den måske bedste måde at sætte ind er at give rammerne til, at der bliver skabt tryghed omkring skolen. For så bliver forældrene glade. Hvis vi laver for mange justeringer, så bliver forældrene usikre. Og så er det rigtigt vigtigt, at lærerne har nogle ordentlige arbejdsvilkår", lød det fra borgmesteren, som herpå nævnte, at hun derfor har indgået en arbejdstidsaftale med den lokale lærerforening. 

"Når der skal lægges budgetter, får jeg ofte lyst til at gå ind og detailstyre"

Christina Krzyrosiak Hansen fortalte, at hun mener, at det er vigtigt, at kommunen trækker sig tilbage og giver mere frihed til skolerne. 

"Vores vigtigste opgave er at sikre nogle rammer, hvor lærerne kan få lov til at være lærere, og hvor eleverne kan få til at være elever. Og så skal vi politisk blande os uden om. Når der skal lægges budgetter, får jeg ofte lyst til at gå ind og detailstyre, fordi jeg holder af folkeskolen. Men så skulle jeg været blevet lærer i stedet for politiker", sagde hun.  

Lokalt kan de godt blive enige

Under debatten lød det fra Holbæk-borgmesteren, at hun vil arbejde for at give kommunens skoleledere bedre betingelser for at skabe et mere motiverende arbejdsmiljø ude på skolerne. 

"Jeg vil rigtigt gerne have, at vi får styrket vores ledere til at være motiverende over for lærerne. For den glade lærer, der kommer ind i klasselokalet, kan redde en hel dag for de unge. Derfor skal lederne have kompetence til at kunne gøre det". 

Alle elever skal kunne komme i kontakt med borgmesteren

Christina Krzyrosiak Hansen fortalte også, at hun har et princip om, at alle kommunens elever skal have mulighed for at komme i kontakt med hende. 

"Jeg har en grundregel om, at alle skoleelever, der kontakter mig med en projektopgave, eller hvad det nu kan være, skal det have plads på borgmesterkontoreret. Reglen kan nogle gange være svær at overholde, men jeg har sagt til min sekretær, at det skal den", fortalte hun.