10. klasse
0   319

Efterskoler er for populære

33 procent tager 10. klasse på en efterskole. Efterskolerne har gode fysiske rammer, men eleverne klarer sig dårligere på ungdomsuddannelserne

Formanden for Folketingets undervisningsudvalg, socialdemokraten Hans Peter Baadsgaard, langer i Ugebrevet Mandag Morgen hårdt ud efter efterskolernes 10.-klasser, fordi de er blevet for populære.

'Hvis en større og større del vælger en anden skoleform, mister vi folkeskolen. Så bliver den kun et tilbud for den halvdel af danskerne, der ikke har de økonomiske og sociale ressourcer til at vælge noget andet', siger han.

Hans Peter Baadsgaard er utilfreds med, at nogle efterskoler har udviklet sig til luksusefterskoler, der har råd til at bygge ridehal eller teatersal. Han er også utilfreds med, at efterskoleeleverne, på trods af at de får flere timer, klarer sig dårligere på ungdomsuddannelserne end elever fra folkeskolen.

Danmarks Statistik udgav for kort tid siden bogen 'Efterskolen hvad fører den til?', der viste, at antallet af elever i efterskolernes 10. klasse er mere end fordoblet i løbet af 1990'erne. Sidste skoleår gik 33 procent på efterskole. Hvis andelen er den samme de kommende år, hvor ungdomsårgangene bliver større, skal det offentlige af med 300 millioner kroner ekstra i år 2005, har Undervisningsministeriet beregnet. Men kommunerne sparer penge, når eleverne vælger at gå på efterskole, fordi staten betaler hovedparten af udgifterne. Det er således 20.000 kroner dyrere for en kommune at have en elev i sin egen 10. klasse end på en efterskole.

Artiklen fortsætter under banneret

Hans Peter Baadsgaard mener, at det kan være et incitament til, at kommunerne ikke prioriterer deres egne 10.-klasser så højt.

Sophus Bang Nielsen fra Efterskolernes Sekretariat afviser kritikken.

'Folkeskolerne føler, at de er blevet udsultede i de senere år. Derfor kan jeg godt forstå, at de kigger skævt til naboerne. Men efterskolerne er udtryk for, at man ønsker at give befolkningen et frit skolevalg', siger han.

Sekretariatschefen erkender dog, at det er et problem, hvis efterskolerne bliver for dominerende og dermed bliver en erstatning for folkeskolens 10. klasse. j


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
424 andre er allerede tilmeldt
Netværk for UU-vejledere

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.